новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Як вступити до закордонного вишу: досвід шести студенток з України

Повідомляє studway.com.ua 13.09.2019 14:17

 Як вступити до закордонного вишу: досвід шести студенток з України

Фото з мережі Інтернет

Ти не маєш бути мільйонером і вчитися лише на відмінно, щоб здобути закордонну освіту. Ми поговорили з українськими студентками університетів усього світу, дізнались про вартість, складнощі й переваги навчання за кордоном, а також зібрали корисні поради для майбутніх вступників. Поїхали?

Женя Васюта. Wyższa Szkoła Języków Obcych. Познань, Польща

Женя, Польща.

Спеціальність: китаїстика. Бакалаврат.
Мова навчання: англійська

Освітній бекграунд: закінчила 11 клас.

Чи обов’язково знати польську? Так.

Скільки коштує? Університет приватний, тому платити мають усі: і поляки, і резиденти ЄС, і українці. Рік навчання коштує 1 500 €.

Як подати документи? Зареєструватися на офіційному сайті університету, заповнити анкету, оформити медичні довідки. Також необхідний сертифікат, який підтверджує знання польської мови. ЗНО складати не треба.

Що подобається в університеті? Немає загальних дисциплін: усі корисні й потрібні для спеціальності. Також тут дуже інтерактивно. На парах точно не заснеш.

Складнощі: вчити китайську мову за посередництвом польської. Але такий недолік легко трансформується в перевагу: в тебе завжди активні 2 мови.

Порада: не втрачати контакт зі студентами-українцями, але частіше виходити із зони комфорту й спілкуватися з поляками. Знання мови спростить життя в новій країні.

Катя Яковець. Europos humanitarinis universitetas. Вільнюс, Литва

katyaСпеціальність: критичні міські дослідження. Магістратура.
Мова навчання: англійська, російська

Освітній бекграунд: бакалаврат з архітектури в Україні.

Чи обов’язково знати литовську? Ні.

Скільки коштує? 3 500 € на рік. Але українці можуть подаватися на грант: повна оплата навчання і щомісячна стипендія 380 €. Так, дивно: литовський уряд покриває навчання студентам у приватному білоруському університеті. Втім, це працює, і я одна з тих студенток, що отримують винагороду.

«Університет-утікач або університет-дисидент – це про мій заклад освіти. Він був вимушений переїхати з Білорусі у 2000-х через ліберальні погляди, які не збігалися з місцевими традиціями радянської освіти».

Як подати документи? В онлайн, за декілька місяців до вступу. Необхідні CV, мотиваційний лист, чернетка дослідницького проєкту – того, над чим ти хочеш працювати під час усього навчання. Також треба мати сертифікат IELTS чи TOEFL або скласти їх внутрішній тест: він простіший і швидший.

Складнощі: нічого не спадає на думку. Тут як удома. Усі програми адаптовані до пострадянського простору, мовних проблем немає, додому – лоукостом: швидко й дешево.

Що подобається в університеті? Навчальний план складається з 6 однотижневих модулів по 2-3 курси на кожен. Це інтенсивна начитка з ранку до ночі. Модуль ставлять раз на півтора-два місяці. Решта навчання відбувається в онлайн: це забезпечує гнучкість і можливість вчитися з будь-якого куточка світу. Проте через такий формат навчання ти не зовсім відчуваєш себе студентом. Це може бути недоліком для тих, хто хоче класичного студентського життя.

Порада: запорука вступу – добре пропрацьована мотиваційка і чернетка дослідницького проєкту.

Катя Ульшина. Universität zu Köln. Кельн, Німеччина

Катя. Німеччина

Спеціальність: економіка підприємств. Бакалаврат.
Мова навчання: німецька

Освітній бекграунд: закінчила 11 клас. Зазвичай перед вступом потрібно пройти піврічні підготовчі курси, але Кельнський університет проводить їх паралельно з навчанням. Це економить рік часу.

Чи обов’язково знати німецьку? Так.

Скільки коштує? Освіта в державних університетах Німеччини безкоштовна. Але кожного семестру потрібно платити 370 €: це своєрідний податок на навчання. До нього входить проїзний квиток.

Які подати документи? Необхідні сертифікати, що засвідчують володіння німецькою та англійською на рівні, не нижчому від B2. Також треба написати академічний тест, який складається з двох частин: логіка і фах. Його можна скласти в Україні. Для подання всіх зібраних документів треба зареєструватися на сайті, де перевірять правильність поданих документів і надішлють їх в обрані університети.

«Мій університет статусний і дає багато перспектив. У нас багато студентів. Лише на моєму потоці їх 897! Наші лекції проводять у двоповерхових аудиторіях, а хто не вмістився – той вимушений конспектувати, стоячи під стіною».

Складнощі: самодисципліна. По-перше, ніхто не контролює твою відвідуваність: потрібно самотужки пересилювати своє бажання прогуляти. По-друге, ти сам(-а) обираєш, яку кількість екзаменів складати. Якщо лінуєшся, є загроза вчитися 10 років.

Порада: долучатися до студентських організацій. Активно брати участь у соціальному житті університету – найкращий спосіб провести дозвілля. Тим паче, у нас в університеті таких можливостей мільйон.

Христя Хома. Università di Torino. Турин, Італія

Христя. Італія (1)Спеціальність: матеріалознавство, хімічна галузь. Магістратура.
Мова навчання: англійська

Освітній бекграунд: бакалаврат із хімічних технологій в Україні.

Чи обов’язково знати італійську? Ні.

Скільки коштує? Рік навчання обійдеться орієнтовно в 2 500 €. Але є одне цікаве «але». Кожного року так звана італійська податкова підраховує дохід твоєї сім’ї. Якщо він не перевищує 13 000 € на рік, то навчання буде безкоштовним. Доведеться заплатити лише 100 € річного податку, проте навіть його повернуть наступного року навчання.

Які подати документи? CV, мотиваційний лист, сертифікат, що підтверджує знання або англійської, або італійської на рівні, не нижчому за B2, диплом і додаток до нього. Причому останні 2 документи мають бути апостильованими (простішими словами, на них мають поставити штамп, який підтверджує законність документа), а також перекладеними на італійську сертифікованим перекладачем.

Складнощі: багато екзаменів усні. Треба завжди бути готовим(-ою) до інтенсивного «допиту» професорів.

Що подобається в університеті? Мультикультурність. Сюди приїжджають студенти з усього світу! Мабуть, їх вабить не лише те, що це один із найбільших університетів Італії, а й те, що тут винайшли «Нутеллу» і каву «Лавацца».

Порада: їх буде три. Для успіху запасайся терпінням, нервами і великим бажанням вчитися.

Таня Полякова. Karolinska Institutet. Стокгольм, Швеція

tanya (1)Спеціальність: біомедицина. Магістратура.
Мова навчання: англійська

Освітній бекграунд: бакалаврат із біології в Америці.

Чи обов’язково знати шведську? Ні.

Скільки коштує? Для шведів навчання безкоштовне. Для інших жителів ЄС покривається частково. Українцям потрібно платити повну суму 40 000 €, щоб податися на стипендію. Університет оплачує рік навчання 10 студентам, тому шанс навчатись безкоштовно є, і я ним скористалась.

«Програми біомедицини, магістратура, англійська мова, Європа. Загуглила всі ці слова разом і знайшла свій університет».

Як подати документи? Для абітурієнтів і студентів діє один вебсайт по всій країні. Для кожного закладу – свій набір документів. Я подавала CV, мотиваційний лист, виписку з оцінками та диплом – все в онлайн. Додаткових екзаменів чи інтерв’ю не було.

Що подобається в університеті? Технічне обладнання і те, що думку студента цінують. Після кожної дисципліни ми заповнюємо спеціальний опитувальник, де кожен може залишити свої коментарі та побажання, які врахують наступного разу.

Складнощі: якщо ти не знаєш шведської, буде важче інтегруватися в місцеву культуру. Так, тут майже всі знають англійську, неважливо, у 10 років чи в 60. Але для того, щоб легше знайти локальних друзів чи роботу, знання шведської обов’язкове. Проте знайти курси мови неважко, майже всі вони безкоштовні. Головне – мати час.

Порада: починати готуватись до вступу заздалегідь. Оптимально – за рік. Крім того, варто добре попрацювати над мотиваційкою. Оцінки також важливі. Але при розгляді 2 рівносильних заявок перевагу віддадуть креативному й нестандартному мотиваційному листу. Він має вирізняти тебе з натовпу.

Світлана Мідіанко. Minerva Schools. Сан-Франциско, США

СВІТЛАНА МІДІАНКО

Спеціальність: комп’ютерні та соціальні науки. Бакалаврат.
Мова навчання: англійська

Освітній бекграунд: бакалаврат з міжнародної економіки в Україні, незакінчена освіта.

Скільки коштує? 30 000 €. Але я отримала стипендію, яка покриває 94% вартості. Паралельний з навчанням підробіток дозволяє почувати себе впевненою у фінансовому плані. Є ще один момент: після закінчення програми мені потрібно виплачувати 4 000 € за рік навчання. Але за це я не переживаю: з дипломом американської акредитації труднощів знайти роботу не буде.

Як подати документи? Вступ складається з 3 частин. У першій треба подати транскрипти оцінок за останні 3 роки навчання, причому їх має завантажити директор твого закладу освіти. У другій і найважливішій, як на мене, частині треба написати про свої 6 найбільших досягнень за життя. Не забудь долучити докази: диплом, сертифікат чи навіть контакт людини, яка зможе підтвердити твій успіх. Третя частина – тестування. Воно складається з 6 блоків: від письма і математики до креативного мислення. Чи можна змахлювати? Ні! Платформа для тестування автоматично записує екран, звук і відео, тому краще навіть не ризикувати.

«Під час 3 років навчання в моєму університеті студенти живуть у кожній із семи країн світу. Ми починаємо у США і далі їдемо в Південну Корею, Індію, Велику Британію, Німеччину, Аргентину і Тайвань. Кожен новий семестр нова країна».

Складнощі: часто є відчуття, ніби ти всюди і ніде. Кожні чотири місяці ти пакуєш валізу і переїжджаєш у нову країну. Це цінний досвід, але інколи важко як фізично, так і морально.

Що подобається в університеті? 70% навчання проходить в режимі онлайн. Навчальна платформа дозволяє віртуально піднімати руку, проводити опитування або не погоджуватися з якоюсь із точок зору. Наші лекції важко назвати лекціями, бо викладач має право говорити не більше ніж 30 секунд. Більша частина часу – дискусії. Вони насичені й цікаві, бо зазвичай студенти з усього світу мають кардинально різні погляди на ті чи інші речі.

Порада: вірити у свої сили. З усіх вступників студентами стають лише 2%, але шанс завжди є. Досліджуй себе і не поспішай: в університет можна вступити до 25 років.


Опубліковано : 13.09.2019 14:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман