новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

З МВФ вже узгодили?: Що таке «cтрахова» ціна на газ та кому може бути вигідною

Повідомляє patrioty.org.ua 22.11.2019 12:30

З МВФ вже узгодили?: Що таке «cтрахова» ціна на газ та кому може бути вигідною

Фото з мережі Інтернет

Після зміни тарифів на розподіл і транспортування, вартість газу для кінцевого споживача за «страховою» ціною не перевищить показник I кварталу 2019 року.

З 1 січня 2020 року в Україні планують ввести так звану «cтрахову» ціну газу, що реалізується «Нафтогазом» для населення і підприємств комунальної теплової енергетики. Ця ціна буде діяти паралельно з ціною, яка визначається щомісяця, виходячи з цін імпорту газу.

ЗМІ запевнили, що після зміни тарифів на розподіл і транспортування, вартість газу для кінцевого споживача за «страховою» ціною не перевищить показник I кварталу 2019 року, тобто 8548 гривень. У той же час, підкреслив співрозмовник, «страхова» ціна буде вигідна тим, хто не вірить у збереження транзиту через Україну з 2020 року.
Ті, хто в таку можливість вірять, можуть оплачувати газ за ціною, яка буде визначатися кожен місяць, але може істотно вирости в разі відсутності або значного скорочення транзиту. За словами міністра енергетики та екології Олексія Оржеля, введення фіксованої ціни газу стало можливим, оскільки «Нафтогаз» закупив газ влітку за нижчою ціною.
 
«При пропозиції цієї (страхової - ред.) ціни у будь-якого споживача буде можливість відмовитися від цієї ціни. Відмова може зіграти як в плюс, так і в мінус. Якщо дійсно буде зупинка транзиту, будуть деякі коливання на ринку газу, то споживач виграє. А якщо, наприклад ми підпишемо транзитний договір - це буде фактором значної стабілізації ринку. У нас і в Європі в ПСГ значні обсяги газу і фактор того, що транзит газу не припинився, швидше за все, зіграє на те, що ціна на газ знизиться. І тоді ті споживачі, які застраховані, не виграють від цієї ситуації. Вони побачать на ринку більш низьку ціну, але вони повинні залишатися на цій страховій ціні, тому що це страховка ризиків», - пояснив Оржель.
 
За неофіційною інформацією, рішення уряду щодо ціни газу очікується вже в найближчі дні. З МВФ запровадження страхової ціни нібито вже узгодили.


Опубліковано : 22.11.2019 12:30

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман