новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Заробітчанин розповів про життя у Швеції

Повідомляє ТерМедіа 30.06.2019 18:17

Заробітчанин розповів про життя у Швеції

Фото з мережі Інтернет

— Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

— Вдома я перебивався підробітками. Плитку клав, на городах людям помагав. Тому погодився. Жили з сусідом у однокімнатній квартирі на околиці Стокгольма. Платили 12 тисяч шведських крон на місяць — 32,5 тисячі гривень. Ще майже 14 тисяч гривень витрачали на продукти. Наприклад, хлібина там коштує 40–70. Працювали на будівництві. Заливали фундаменти під будинки, мостили двори. Удруге поїхав у Швецію навесні 2018-го працювати маляром. І досі в цій професії. Фарбую приватні будинки на материковій частині й островах.

Тут престижно будувати житло на березі моря чи озер. Що ближче ділянка до води, то дорожче вартує. Шведи люблять дерево, його запах, структуру. Тому й будують житло зі зрубів або каркасні, що оббивають дерев’яними дошками. Від робітників вимагають, аби їх двічі покривали фарбою та палубним лаком. Фарбуємо звичайними пензлями. Бо лише так можна підкреслити структуру дерева. Для фасадів обирають блідо-червоний, сірий, кофейний або бежевий кольори. Віконні рами, двері — білого кольору. Не бачив, щоб брали яскраві фарби, як у нас. У Швеції це вважається несмаком. Дах укривають черепицею або руберойдом. Багато коштів вкладають у дизайн двору.

За годину роботи платять від 80 до 120 крон (215–230 грн. — ГПУ). Працювати можна лише 8 годин на день, із перервою на обід. Якщо робітники затримуються довше, сусіди повідомлять поліцію. Загалом шведи привітні. Вітаються з незнайомцями. За три місяці чистими вдається заробити 5–6 тисяч доларів. На ці гроші зимую в Україні до наступного сезону. Цього року весь заробіток витрачу на весілля.


Опубліковано : 30.06.2019 18:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман