новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Зарплати у валюті та долари на пошті: що чекає на українців вже у 2019-му

Повідомляє ТерМедіа 10.12.2018 08:17

Зарплати у валюті та долари на пошті: що чекає на українців вже у 2019-му

Фото з мережі Інтернет

Українці зможуть без ліцензій відкривати рахунки в іноземних банках, інвестувати заощадження за кордон. При цьому купити валюту можна буде не тільки в банку і обміннику, а й у поштовому відділенні. В окремих випадках Національний банк пропонує дозволити виплачувати зарплату валютою.

Такі нововведення передбачені новим законом “Про валюту”, який набуде чинності вже у лютому 2019-го. OBOZREVATEL вивчив підзаконні акти, які розробив Нацбанк для реалізації закону, і з’ясував, як на життя українців можуть вплинути валютні нововведення.

Валютні операції по-новому

Закон “Про валюту” Верховна Рада ухвалила ще у червні минулого року. Але щоб нові правила запрацювали, Національний банк має ухвалити цілу низку підзаконних актів. На це знадобиться сім місяців — термін завершується 7 лютого 2019-го. Цього дня новий закон набуде чинності. Документ передбачає багато нововведення.

Зарплати у валюті та долари на пошті: що чекає на українців вже у 2019-му

Коли можна розплачуватися валютою. Гривня, як і зараз, залишається єдиною валютою для розрахунків. Однак нові правила передбачають певні винятки. Наприклад, платити зарплату в доларах офіційно зможуть морякам, дипломатам, консулам та іншим працівникам представництв іноземних держав. Українці ж зможуть розраховуватися валютою в таких випадках:

  • платити іноземцям (інвесторам і постачальникам);
  • переводити валюту;
  • розраховуватися за страхування життя;
  • купувати державні цінні папери.

Що буде з валютними переказами. Зараз без документів українці мають право перевести валюту на суму, еквівалентну 15 тис. грн. Наступного року цю норму збільшать до 150 тис. грн, а в майбутньому — зовсім скасують. Також нововведення стосуватиметься і поштових переказів. Зараз ліміт у валюті — 300 євро. У наступному році його планують збільшити до 10 тис. євро, а в майбутньому прибрати окремі обмеження для поштових переказів.

Для операцій з використанням банківських карт ліміти, якщо вірити НБУ, зовсім скасують.

 

Де можна буде купувати валюту і які рублі заборонять. Використовувати монети і купюри із зображенням анексованого Росією Криму в Україні заборонять. “Банкноти та монети Центрального банку Російської Федерації з картами, символами, будівлями розташованих на окупованих російською Федерацією адміністративно-територіальних одиницях України”, — зазначається у документі. Йдеться зокрема про купюри номіналом у 100 рублів (див. фото).

Ще одне важливе нововведення — продавати валюту дозволять не тільки банкам і обмінникам, але і поштовим відділенням. Вони також зможуть встановлювати свій курс валют і конкурувати з фінансовими установами.

 

Як змінять правила щодо інвестицій. Українці без ліцензій зможуть інвестувати гроші за кордон. У самому законі зазначено, що отримувати дозвіл від НБУ не доведеться, єдине — про таку операцію треба сповіщати державу для ведення статистики. Крім того, по-новому можна буде купувати і державні цінні папери. Якщо зараз облігації можуть купувати тільки банки, з наступного року таку можливість отримають банки і клієнти.

Такі нововведення дозволять українцям купувати акції іноземних компаній, відкривати рахунки в іноземних банках і при цьому не оформлювати для цього ліцензії і не отримувати дозвіл від регулятора.

Як нові правила можуть вплинути на курс долара

Ще одне важливе нововведення — термін обов’язкового продажу частини валютного виторгу збільшать. Зараз бізнес, який, наприклад, заробив на експорті $ 100 тис., на $ 50 тис. зобов’язаний за 180 днів купити гривні в українському банку, який отримав необхідну ліцензію. Після набуття законом чинності продати валюту можна буде в будь-якому банку, а терміни скасують.

Саме це нововведення, згідно з оцінками експертів, може вдарити по гривні. “Питання досить суперечливе, оскільки певною мірою ця фінансова стабільність і тримається на обмеженнях НБУ, але є і зобов’язання узгодити законодавство. Для бізнесу це безумовний плюс. Наші міжнародні партнери говорили про зарегульованість валютного законодавства. Те саме питання про повернення валютного виторгу, те, про що почне скаржитися будь-який бухгалтер підприємства”, — зазначив експерт з фінансових питань Василь Горбаль.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян погоджується: скасування чіткого обмеження за термінами для експортерів може створити певний лаг у валютних надходженнях. Якусь частину виторгу бізнесмени можуть покласти на рахунки в першу чергу, решту — відтермінувати. Згодом ситуація стабілізується, однак у короткостроковій перспективі можливі коливання. Експерт зазначає: “Чинна система дає контроль припливу валюти, але з іншого боку це створює можливість впливати на бізнес: хто перший отримає ліцензію, кому дадуть дозвіл, кому не дадуть. Це дає можливість лобіювати інтереси одного бізнесу і обмежувати інший. Але поки, я вважаю, таке регулювання нам необхідне”.

Щоправда, варто враховувати, що документ дозволяє Національному банку повертати обмеження в разі виникнення кризових ситуацій. Тоді, незважаючи на лібералізацію, регулятор зможе повернути обмеження.


Опубліковано : 10.12.2018 08:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман