новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

10 фактів, які маємо знати про Десять Заповідей

Повідомляє ДивенСвіт 31.05.2020 23:32

10 фактів, які маємо знати про Десять Заповідей

Фото з мережі Інтернет

1. Насправді, Мойсей ніколи не називав їх “десятьма заповідями”.

Вірші Вихід 20: 1-2 починають одну з найвідоміших частин Біблії — дійсно, один з найважливіших примірників релігійної літератури в усьому світі – Десять Заповідей. Як не дивно, вони ніколи насправді не називалися Десятьма Заповідями.

Вираз на івриті, який тричі зустрічається в Старому Завіті (Вихід 34:28; Вторзаконня 4:13; 10: 4), буквально означає “десять слів”. Ось чому 20-й розділ книги Вихід часто називають Декалогом (Десятислів’я), де грецьке слово дека означає “десять”, логос означає “слово”. Це Десятислів’я, яке Бог дав ізраїльтянам на горі Синай. Це Десятислів’я, за яким Господь хоче, щоб всі ми йшли.

2. Вони показують нам, Хто такий Бог.

Закон — це вираз серця і характеру Законодавця. Ми повинні подумати про це перш, ніж скажемо “мене не хвилюють закони” або наїжачимося при думці про те, що можна, а чого не можна робити. Заповіді показують нам не тільки те, чого хоче Бог, а й те, яким є Бог. Вони кажуть дещо про Його честь, Його славу і Його велич. Вони кажуть нам про те, що важливо для Бога. Ми не можемо знехтувати законом, не зневаживши при цьому Законодателя.

3. Вони відокремлюють нас від світу.

Як християни, ми повинні бути готовими, що світ нас не завжди зрозуміє. Звичайно, ми далеко не завжди є святими, але Він закликав нас до цього. Ось, хто ми такі. Ми — Божий народ, відокремлені, щоб жити згідно з Божими шляхами.

4. Вони не позбавляють нас свободи, а забезпечують її.

Ми дуже часто думаємо про Десять Заповідей як про обмеження для нас — так, ніби Бог завжди буде тримати нас у рабстві і утримувати від реалізації наших мрій та розкриття нашого потенціалу. Ми забуваємо, що Бог обіцяє нам життя з надлишком: „Не приходить злодій, хіба щоб красти, вбивати, вигублювати. Я прийшов, щоб мали життя – щоб достоту мали“ (Йоана 10:10) і справжню свободу: „І спізнаєте правду, і правда визволить вас“ (Йоана 8:32). Його закони, як написано в 1 Йоана 5: 3, не тяжкі: „Це бо любов до Бога: берегти його заповіді. А заповіді його не тяжкі“.

Бог не намагається придушити правилами. Десять Заповідей — це не тюремна решітка, а правила дорожнього руху. Можливо, є анархісти, які думають, що світ був би набагато кращим без будь-яких правил дорожнього руху. Деякі з нас водять машину так, ніби є центром Всесвіту! Але навіть якщо вам нетерпиться, стоячи на червоне світло і ви намагаєтеся проскочити на жовте, хіба ви не раді тому, що є хоч якась подоба закону і порядку? Люди зупиняються і йдуть. Люди пригальмовують біля шкіл. Вони зупиняються, щоб пропустити шкільний автобус. Ви б не могли доїхати до продуктового магазину без правил дорожнього руху. Коли ви їдете як на американських гірках через гірський перевал, чи проклинаєте огорожі, які оберігають вас від смерті? Ні, адже хтось встановив їх там заради нашого ж блага, щоб ми могли подорожувати безпечно.

Десять Заповідей — це не інструкція по виходу з Єгипту. Це правила того, як вільним людям залишатися вільними.

5. Вони дані нам не для того, щоб ми могли заробити порятунок.

Деякі люди розглядають християнство так: у Бога є правила, і якщо ми слідуємо цим правилам, Бог буде любити нас і врятує нас. Але це зовсім не те, що сталося в історії Виходу. Ізраїльтяни були пригнобленим народом, і Бог сказав: “Я почув ваш плач. Я врятую вас, тому що Я люблю вас. І коли ви будете врятовані, вільні і прощені, Я збираюся дати вам новий спосіб життя”.

Порятунок — це не нагорода за послух; порятунок — це причина слухняності. Ісус не сказав: “Якщо ви дотримуватиметеся Моїх заповідей, Я буду любити вас”. Навпаки, Він перший омив ноги, а потім сказав: “Якщо любите ви мене, то мої заповіді берегтимете” (Йоана 14:15). Всі наші справи ми робимо тільки через те, що Він перший зробив для нас.

6. Вони заслуговують на більшу довіру, ніж наша інтуїція або норми суспільства.

Ми живемо в парадоксальний час, коли багато хто може сказати: “Ти сам вирішуєш для себе, що правильно, а що ні”, і ті ж самі люди будуть дорікати інших за порушення будь-якої кількості прийнятих заповідей. Ми все ще залишаємося суспільством з моральним кодексом.

Але Біблія говорить, що початок мудрості — страх Господній (Приповідки 9:10). Щоб знайти моральне повчання, потрібно слухати не внутрішню інтуїцію, а Бога. Якщо ми хочемо відрізняти погане від хорошого, якщо ми хочемо знати, як жити добрим життям, якщо ми хочемо знати, як жити так, щоб бути благословенням для наших друзів і сусідів, було б розумно з нашого боку жити і діяти по-Божому і приділяти особливу увагу Десяти Заповідям.

7. Найважливіші церковні правила засновані на них.

Церква історично поставила Десять Заповідей в центр свого служіння учнівства, особливо для дітей і новонавернених. Століттями катехитичне навчання ґрунтувалося на трьох речах: апостольський Символ Віри, Молитва Господня (Отче Наш) і Десять Заповідей.

Іншими словами, впродовж усієї історії Церкви, коли людей запитували: “Як ви розвиваєте учнівство? Як ви вчите своїх дітей Біблії? Що повинні знати новонавернені християни про християнство? “, Їх відповідь завжди включала Десять Заповідей.

8. Вони відіграють вирішальну роль у розумінні іншої частини закону Старого Завіту.

Хоча Біблія дійсно не говорить надрукувати Десять Заповідей жирним шрифтом, ми не повинні недооцінювати їх особливу роль. Вони прийшли від Бога, коли Він говорив з народом лице до лиця (Вторзаконня 5: 1-5), і вони прийшли з гори Синай з середини огню, хмари та мряки, сильним голосом (Вторзаконня 5: 22-27). 20-та глава книги Вихід знаменує собою буквальний і духовний пік у житті Ізраїлю. Не дивно, що скрижалі, поряд із манною і жезлом Аарона, були поміщені в ковчег заповіту (Євреїв 9: 4).

У Старому Завіті набагато більше законів. Але ці перші десять є основою для інших. Десять Заповідей — це як конституція для Ізраїлю, а то, що слідує за ними, — нормативні акти.

9. Вони є центральними в етиці Нового Завіту.

Згадайте, наприклад, Марка 10:17. Багатий юнак приходить до Ісуса і питає: “Учителю благий що мені робити, щоб успадкувати життя вічне? “Ісус каже йому:” Ти знаєш заповіді “. Потім Він перераховує заповіді з другої скрижалі, що говорять про ставлення до наших ближніх: “Не чини перелюбу, Не вбивай, Не кради, не свідчи неправдиво, не кривди, шануй свого батька та матір”.

Цим Ісус, звичайно, не вказує на шлях отримання вічного життя. Ми знаємо з продовження цієї історії, що Ісус прирікає цю молоду людину на провал, тому що той очевидним чином не дотримувався заповідь, пропущену Ісусом, — “Не пожадай” (Марка 10: 20-22). Але примітно, що, коли Ісусу було необхідно коротко викласти наші обов’язки щодо ближнього, Він відразу ж переходить до Десяти Заповідей.

10. Вони все ще актуальні для християн сьогодні.

Чи можемо ми повністю або ідеально виконувати заповіді? Ні. Чи служать вони для того, щоб вказати нам на наші гріхи і привести нас до хреста? Безумовно. Але ці заповіді також показують нам, як жити, як любити ближнього і як любити Бога всім серцем і всією душею.

Ми все ще потребуємо Декалога, який Він дав на Синаї. Чи змінилися ці заповіді якимось чином з приходом Христа? Напевно змінилися, але не були відкинуті. Ми більше не можемо правильно дотримуватися Десять Заповідей, якщо тільки ми не робимо це у Христі, за допомогою Христа і заради Його величі. Як для нових творінь у Христі, закон є не тільки нашим обов’язком, а й нашою радістю. Якщо ми хочемо любити Христа так, як Він того заслуговує і як Він того бажає, ми будемо виконувати Його заповіді (Йоана. 14:15).

Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН


Опубліковано : 31.05.2020 23:32

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман