новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Музикант гурту TVORCHI Джеффрі Кенні розповів про життя у Тернополі та як знайшов спільну мову з українцями

Повідомляє like-news 30.11.2020 22:21

Музикант гурту TVORCHI Джеффрі Кенні розповів про життя у Тернополі та як знайшов спільну мову з українцями

Фото з мережі Інтернет

В Україні живе понад 30 тисяч вихідців з країн Африки. Переважна більшість — студенти, які приїздять повчитися й пожити в іншому культурному середовищі. Нігерійці — друга за чисельністю африканська спільнота в Україні. 

Цьогоріч до фіналу національного відбору на Євробачення пройшов музичний гурт TVORCHI, який створили українець Андрій Гуцуляк та нігерієць Джеффрі Кенні. Кілька років тому Джеффрі приїхав до України вчитися на медика. І залишився. Він вже 7 років живе в Тернополі.

У Нігерії Джеффрі співав у школі та грав на кларнеті в оркестрі. Переїхавши до Тернополя, він купив гітару та вчився грати по відеоуроках на ютубі. Опанувавши основи, практикувався на вуличній аудиторії.

«Одного разу я побачив незнайомих хлопців, які в центрі міста грали на вулиці. Я підійшов, запитав, чи хтось співає разом з ними. “Хочете, щоб я співав із вами?”. І вони погодилися. Відтоді ми зустрічалися десятки разів і просто грали в центрі», — говорить Джеффрі.

Музикант згадує про ті часи з щирим подивом, бо знайомства на вулиці у чужій країні лякали його. Як і для більшості нігерійців, йому важко давалася соціалізація в Україні. Українці не розуміли англійської, а Джеффрі соромився говорити українською. Він пройшов базовий рівень на курсах, вивчив цифри, букви, навчився читати та писати.

На третьому курсі Джеффрі познайомився з однокурсником Андрієм Гуцуляком. У 2018-2020 роках їхній електронний дует TVORCHI випустив три студійні альбоми, виступив на сценах Тернополя, Львова та Києва і взяв участь у Національному відборі на Євробачення. Так музика допомогла хлопцеві знайти своє місце в Україні.

По приїзді в Україну африканська молодь проходить етап адаптації до клімату, суспільства, продуктів харчування. Деякі, аби швидше увійти в ритм нового, українського, міста, знайомляться з його жителями та активно вчать українську мову. Інші, відчуваючи дискомфорт у незнайомому середовищі, шукають земляків та утворюють спільноти, в яких діляться спогадами про дім.

У Нігерії проживає близько 250 етнічних груп, які відрізняються звичаями, мовою та релігійними переконаннями. Джеффрі переконаний, що, на відміну від Нігерії, в Україні порозумітися один з одним легше, принаймні завдяки єдиній мові. За роки життя в Україні йому вдалося знайти спільну мову з українцями і помітити зміни у суспільстві.

«Десь чотири або п’ять років тому, коли я сюди приїхав, я не відчував, що українці дуже відкриті, якщо чесно. Якби я створював музику тоді, то навряд вона була б такою популярною. Приємно бачити, як сьогодні українці насолоджуються українською музикою, яку виконує не українець. Це показує, що час все змінює», — зазначає Джеффрі Кенні.


Опубліковано : 30.11.2020 22:21

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман