новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Першому реперу Полтавщини сьогодні 250

Повідомляє studway.com.ua 09.09.2019 16:17

Першому реперу Полтавщини сьогодні 250

Фото з мережі Інтернет

Сьогодні виповнюється 250 років із дня народження Івана Котляревського – полтавського репера, зачинателя нової літературної мови і моторного парубка з бурлескно-травестійним світоглядом.

Іван народився в сім’ї канцеляриста міського магістрату (простими словами: rich boy). Дворянське походження, підлітковий максималізм і неабиякий талант дали про себе знати вже у шкільні роки.

У Духовній семінарії Іван був душею компанії. Любив вигадувати дотепні рими, за що товариші звали його «римачем» (це як сучасний репер в контексті літератури).

Котляревському швидко набридла освіта , яка «нічого, крім непотрібної атестації дати не могла». Після восьми років навчання він залишає семінарію і відправляється у свою «академічну відпустку», довжиною в життя.

Письменник вирішив піти вчителювати до панського маєтку, де й знайшов її – Марію. Маша Семикон – племінниця поміщика Н., дітей якого навчав письменник.

Котляревський вже планував освідчитися Марії, коли дізнався, що батько пообіцяв її іншому. Іван залишив маєток і пішов у армію на 12 років.

Так закінчилася його перша і остання love story. До кінця життя Котляревський не одружився, а свій будинок заповів економці Мотрі Векливечивій, з якою в нього начебто був роман.

Свій геніальний твір – «Енеїду», Котляревський писав упродовж 26 років.

Коли Іван збирався на посиденьки зі своїми друзями, де й зачитувалися перші частини твору, його товариші-поети реготали, жартували і нерідко самі продовжували історію про Енея.

Тому, скачуй «Енеїду» на смартфон (а краще піди в бібліотеку), і розпочни свій тиждень в компанії моторного парубка з Полтавщини!


Опубліковано : 09.09.2019 16:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман