новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

ЗНО і ДПА: умови вступу у 2020 році

Повідомляє studway.com.ua 30.01.2020 16:17

ЗНО і ДПА: умови вступу у 2020 році

Фото з мережі Інтернет

Міністерство освіти і науки України затвердило порядок проходження ЗНО і ДПА у 2020 році. Розповідаємо про всі особливості вступної кампанії, коли буде ЗНО і ДПА-2020, початок реєстрації та пробне ЗНО, які предмети потрібно складати і які документи подавати.

Дати проведення ЗНО-2020

Основна сесія триватиме від 21 травня до 15 червня.

Додаткова сесія буде проведена з 25 червня до 17 липня для тих осіб, які з певних причин не змогли взяти участі в основній сесії.

Початок реєстрації та пробне ЗНО

Усі, хто з 3 до 24 січня 2020 року зареєструвлися для участі у пробному зовнішньому незалежному оцінюванні на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти, мають змогу пройти тестування 21 березня з української мови і літератури та 28 березня – з будь-якого іншого предмету на вибір абітурієнта.

У день пробного ЗНО для допуску до участі в тестуванні із собою мати:

  • паспорт;
  • запрошення (його потрібно роздрукувати в особистому кабінеті);
  • квитанцію про оплату.

Реєстрація на основну сесію стартує 3 лютого і триватиме до 24 березня. До 30 квітня в особистому кабінеті будуть розміщені запрошення-перепустки.

У день основної сесії ЗНО для допуску до участі в тестуванні із собою мати:

  • паспорт;
  • сертифікат ЗНО – його отримаєш у листі разом із підтвердженням реєстрації. Це документ із твоєю світлиною та переліком предметів ЗНО, які ти маєш складати;
  • запрошення-перепустку з твого особистого кабінету.

Предмети ЗНО

У 2020 році кожен зареєстрований учасник може пройти тестування щонайбільше з 4 предметів із 11 запропонованих: українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька та французька мови.

Обов’язковим є проходження тестування з трьох предметів: української мови і літератури, математики або історії України та третього предмету на вибір. Результати ЗНО із цих предметів буде зараховано як результати ДПА.

Дати проведення основної сесії ЗНО-2020:


Назва предмету Дата проведення
Математика 21 травня
Українська мова і література 26 травня
Фізика 28 травня
Іспанська, німецька, французька мови 1 червня
Англійська мова 2 червня
Історія України 4 червня
Біологія 9 червня
Географія 11 червня
Хімія 14 червня

 

Важливо, що під час вступу будуть дійсними сертифікати ЗНО-2017 (окрім результатів ЗНО з англійської, французької, німецької, іспанської мов) 2018 і 2019 років.

ДПА-2020 у форматі ЗНО

Усі тести ДПА проводитимуться у форматі ЗНО, а результати зовнішнього незалежного оцінювання із трьох предметів зараховуються як результати підсумкової атестації.

Абітурієнти обов’язково мають скласти тести з трьох предметів:

  • українська мова і література;
  • математика або історія України (на вибір);
  • будь-який предмет із запропонованих.

Для тих абітурієнтів, яким не потрібна історія України при вступі до вишу, а тільки результат ДПА – предмет складається тільки за період ХХ – початок ХХІ століття.

Учням, які для проходження ДПА обрали третім предметом іноземну мову, результат буде зараховано залежно від рівня, на якому вони вивчали цю мову.

Скільки балів можна отримати на ЗНО?

Тест оцінюється від 100 до 200 балів для всіх учасників, які подолали поріг «склав / не склав». Прохідний бал встановлює спеціальна експертна комісія.

Офіційні результати тестування з української мови і літератури, математики, історії України, англійської, іспанської, німецької, французької мов будуть оголошені не пізніше ніж за 25 днів після проведення ЗНО. З інших предметів – не пізніше ніж за 14 днів.

Результати можна переглянути в особистому кабінеті або в додатку «Моє ЗНО».

Мінімальний бал для тих, хто планує здобути диплом бакалавра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань – 125 балів.

Для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина» та «Педіатрія» бал із другого та третього конкурсних предметів не може бути нижчим за 150 балів.

Вступ на спеціальності галузі знань «Право», «Публічне управління та адміністрування» і «Міжнародні відносини» передбачає мінімальний результат – 140 балів.

Вступ до вишів 2020

Зареєструвати свій електронний кабінет можна з 1 липня 2020 року.

Подання заяв відбудеться з 13 до 22 липня, а зарахування вступників на бюджет – до 1 серпня.

Відтепер можна подавати тільки 5 заяв, але на 5 спеціальностей.

Визначення конкурсного бала при вступі

Конкурсний бал = (бали кожного сертифіката ЗНО + середній бал атестата + бал за конкурс творчих або фізичних здібностей) × вагові коефіцієнти, сума яких дорівнює одиниці.

Коефіцієнти визначає кожен окремий виш у правилах вступу.

Згідно з умовами прийому, вагові коефіцієнти мають становити:

  • для сертифікатів ЗНО – не менш ніж 20% (min 0,2);
  • для середнього бала атестата – не більш ніж 10% (max 0,1);
  • для результатів конкурсу розумових і фізичних здібностей – не більш ніж 25% (max 0,25);
  • за призове місце на IV етапі всеукраїнських учнівських олімпіад із базових предметів чи III етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України – не більш ніж 5% (max 0,05);
  • за успішне закінчення підготовчих курсів вишу, обсяг навчальних годин яких становить не менш ніж 150 аудиторних годин, а термін навчання – не менш ніж три місяці, для вступу до цього закладу вищої освіти на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності – не більш ніж 5% (max 0,05).

Наприклад, тест 1 (0,3) + тест 2 (0,4) + тест 3 (0,2) + атестат (0,05) + бали за особливі успіхи (МАН, курси тощо) (0,05) = 1.

До конкурсного бала також входять бали за особливі успіхи та/або за успішне закінчення підготовчих курсів вишу для вступу до нього.

Що таке пріоритетність?

У 2020 році можна подати максимум 5 заяв до закладів вищої освіти і не більш ніж на 5 спеціальностей. Тобто всього вступник може подати 5 заяв, на кожній з яких потрібно буде зазначити пріоритетність (1–5). Заява з пріоритетом «1» – спеціальність, на якій абітурієнт хоче навчатися найбільше.

Перш ніж подавати потрібні документи, абітурієнт повинен добре подумати, до якого вишу і на яку спеціальність він хоче найбільше. Пріоритетність, яку вступник визначив у заяві про участь у конкурсі, не можна змінювати протягом вступної кампанії.

Вступ поза конкурсом

До пільгового вступу допускаються:

  • особи, які мають захворювання, що перешкодили їм скласти ЗНО;
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування;
  • особи, звільнені від військової служби (серед них – демобілізовані) після 30 листопада 2015 року;
  • учасники бойових дій, особи, що брали участь в АТО, ті, хто проходить військову службу;
  • громадяни України, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення), і ті, хто проживає на тимчасово окупованій території або переселився з неї після 1 січня 2017 року.

Які документи подавати?

Якщо ти розраховуєш на вступ за пільгами, тобі доведеться подавати документи в паперовій формі. Усі інші категорії подають заяву на вступ в електронній формі. Сайт, на якому можна буде заповнити заяву про вступ, почне працювати з 1 липня.

В електронній формі ти:

  • вказуєш серію та номер документа про освіту;
  • завантажуєш додаток до атестата і кольорову фотокартку розміром 3х4 см;
  • вказуєш номер, PIN-код і рік сертифіката ЗНО.

Ваучери на навчання

Ваучер – сертифікат, яким можна оплатити навчання у закладі вищої освіти. Максимальна вартість навчання не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 20 270 грн (якщо перевищує 20 270 грн, то абітурієнт або роботодавець можуть оплатити різницю вартості навчання). Право отримати ваучер мають тільки абітурієнти віком понад 45 років, страховий стаж яких становить не менш ніж 15 років.

Ваучери видають міські, районні, міськрайонні та районні (для міст із поділом на райони) центри зайнятості населення для підвищення кваліфікації за професіями, які Міністерство освіти повинно оголосити трохи пізніше тут.

Щоб отримати ваучер, абітурієнт подає до центру зайнятості:

  • заяву;
  • паспорт;
  • трудову книжку (дублікат трудової книжки);
  • документ про професійно-технічну або вищу освіту (дублікат такого документа);
  • ідентифікаційний код.

Якщо трудова книжка або відповідні записи в ній відсутні, особа подає довідку, видану за місцем роботи або від архівної установи, про прийняття та звільнення з роботи чи цивільно-правовий договір або інші документи, що підтверджують період зайнятості особи.

Не можуть отримати ваучер:

  • особи, які не мають професійно-технічної або вищої освіти;
  • особи, які проходили протягом останніх 5 років перепідготовку за кошт Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;
  • особи, зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні.

Зарахування

Зарахування вступників на бюджет відбудеться до 1 серпня, а на контракт – не пізніше як 30 вересня.


Опубліковано : 30.01.2020 16:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман