новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Австралійські вчені пропонують укріплювати асфальт недопалками

Повідомляє studway.com.ua 16.08.2018 16:17

Австралійські вчені пропонують укріплювати асфальт недопалками

Фото з мережі Інтернет

Науковці Королівського технологічного інституту в Мельбурні запропонували використовувати залишки цигарок для зміцнення дорожнього покриття. Така ідея забезпечить утилізацію недопалків та покращення стану доріг.

Щорічно курці у всьому світі викидають у цілому 1,2 мільйона тонн недопалків. Оскільки населення планети зростає, кількість недопалків буде збільшуватися.

За оцінками дослідників, до 2025 року світове споживання сигарет може вирости більш ніж на 50%. Розкладаються недопалки повільно: залежно від умов навколишнього середовища цей термін може становити від декількох місяців до декількох років.

Австралійські вчені протестували кілька способів «упаковки» недопалків. Сміття пропонують помістити в капсули. Для цього недопалки сушать при температурі 105° C, кладуть під прес, а потім просочують гарячим бітумом (близько 150° C).

У дорожньому покритті бітум служить сполучним компонентом асфальтобетону, скріплюючи мінеральні матеріали: щебінь, гравій або пісок. Важливо, щоб він не змішувався з бітумом, що покриває капсули, тому недопалки необхідно висушити і спресувати перед обробкою. Інший спосіб виготовлення капсул – помістити висушені недопалки в парафін, розігрітий до 80° C.

Дослідники виготовили кілька зразків із використанням кожного типу капсул. Зразки розрізнялися за кількістю капсул в асфальтобетоні (10 кг/м3, 15 кг/м3 і 25 кг/м3) і в’язкості бітуму. Всі варіанти протестували на стабільність, пружність, щільність і наявність пустот, заповнених повітрям.

Як виявилося, найбільше навантаження здатна витримувати суміш із вмістом капсул, просочених бітумом. Бажана щільність суміші становить 10-15 кг/м3.

Дослідження показали, що використання капсул із недопалків не тільки зміцнює дорожнє покриття, але й знижує нагрівання асфальту. Застосування таких матеріалів допоможе зменшити ефект «міського острова тепла» – явища, при якому температура в місті істотно вища, ніж у сільських місцевостях навколо.


Опубліковано : 16.08.2018 16:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман