новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

До ЄС за безвізом українців пускатимуть за гроші і після перевірки

Повідомляє news.finance.ua 29.07.2018 13:58

До ЄС за безвізом українців пускатимуть за гроші і після перевірки

Фото з мережі Інтернет

У Європарламенті затвердили створення нової Європейської системи інформації про подорожі та авторизацію – ETIAS. Постанову підтримали 494 голосами. 115 парламентаріїв висловилися проти, а 30 – утрималися. Тепер ініціатива повинна бути офіційно прийнята Радою міністрів, а потім опублікована в Офіційному журналі. Планується, що запрацює нова система вже в 2021 році.

Відповідне рішення опубліковано 5 липня на сайті Європарламенту.

Незабаром громадяни країн, що не входять до ЄС, які звільнені від візових вимог, повинні будуть перед поїздкою в ЄС отримати дозвіл. Мандрівникам, які становлять загрозу безпеці, буде відмовлено у в’їзді в ЄС.

Заявка буде включати питання про судимість і поїздки в зони конфлікту. Саме дозвіл коштуватиме 7 євро і діятиме три роки або до закінчення терміну дії проїзного документа. Для осіб молодше 18 років і старше 70 заявка буде безкоштовною.

За запевненням європейських чиновників, нова система дозволить проводити розширені перевірки безвізових мандрівників і тих, хто може становити загрозу безпеці, нелегальних мігрантів або тих, хто несе епідемічні ризики.

Таким чином, жителі 60 країн і територій, які звільняються від візових вимог, повинні будуть заповнити електронну форму до їх передбачуваної подорожі, вказати свої особисті дані (включаючи ім’я, дату і місце народження, стать і громадянство), дані закордонного паспорта (термін дії, країну), домашню адресу і контактну інформацію, а також вказати європейську країну, в яку мандрівник має намір вирушити в першу чергу.

Часті поїздки викличуть підозру

Заявнику також необхідно буде проінформувати владу про будь-які обвинувальні вироки за серйозні кримінальні злочини (наприклад, тероризм, сексуальну експлуатацію дітей, торгівлю людьми або наркотиками, вбивство і зґвалтування), про перебування в конкретних зонах війни або конфлікту, і про будь-які адміністративні рішення, які вимагають від них покинути країну за останні десять років. У разі терористичних злочинів, дані зажадають за період двадцять років, і попросять додаткових роз’яснень щодо дати і країни винесення обвинувального вироку.

Нова система може стати справжньою проблемою не тільки для наших туристів, а й для заробітчан, кажуть експерти. Якщо система буде бачити, що людина часто перетинає кордон (їздить на заробітки або у відрядження), то це цілком може стати приводом для більш ретельної перевірки, оскільки це може говорити про бажання в майбутньому емігрувати в ЄС остаточно.

До того ж, для країн на кшталт України, як не крути, 7 євро не так вже й мало. Не кажучи вже про те, що оплатити їх треба буде з банківської картки, якої може не бути. Швидше за все, кажуть експерти, на ділі відмов у в’їзді побільшає.

«По суті, це ліберальна форма візового режиму, тільки з електронними візами. В першу чергу, в зоні ризику ті, у кого є адміністративні проступки не тільки в Європі, але і в Україні, наприклад, неоплачений штраф. Через це цілком можуть відмовити у в’їзді. У кого проблем немає, система «дасть добро» протягом декількох годин», – розповів UBR.ua директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

Кожна заявка буде автоматично перевірена за всіма відповідними базами даних, щоб, серед іншого, уточнити, чи був зареєстрований проїзний документ загублений або вкрадений, і чи перебуває особа в розшуку для арешту. Переважна більшість заявників отримають дозвіл майже відразу, запевняють чиновники.

Якщо при перевірці документів є одне або кілька звернень, або позитивна відповідь на будь-яке з питань про судимість, поїздки в райони конфліктів і постанови покинути країну, дані будуть перевірятися вручну, а ризик безпеки, міграції або епідемії буде оцінюватися індивідуально. При цьому не ясно, що робити людям, які отримали відмову: ні термінів повторної подачі прохання, ні порядок оскарження поки невідомі.

Ініціатори нових правил кажуть, що нова норма дозволить захистити громадян ЄС від небезпек неконтрольованої міграції і навіть від безлічі недуг. І натякають, що цей захід є лише частиною майбутньої потужної системи безпеки.

«ETIAS подолає існуючий інформаційний вакуум про безвізових мандрівників, оцінивши, чи є вони безпечними, чи несуть ризики незаконної міграції або високого рівня епідемії, перш ніж вони прибудуть на зовнішній кордон. Нова система буде значною сприяти підвищенню безпеки громадян ЄС. Тому це важливий крок в напрямку більш сильних і розумних інформаційних систем для кордонів і безпеки», – зазначила доповідач парламенту Кінга Гал.

Денис Вергун


Опубліковано : 29.07.2018 13:58

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман