новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Думали-думали й нарешті придумали: українська вчена зробила відкриття в математиці

Повідомляє studway.com.ua 16.05.2019 18:14

 Думали-думали й нарешті придумали: українська вчена зробила відкриття в математиці

Фото з мережі Інтернет

Українська математикиня Марина В’язовська разом із командою науковців зробила нове математичне відкриття, яке стосується вимірного простору.

Вчені розв’язали рівняння, яке вирішує, як розміщується в 8-вимірному й 24-вимірному просторах нескінченна кількість точок, що відштовхуються одна від одної. Науковці думали над рішенням декілька століть.

Раніше в березні 2016 року науковиця зробила перший крок до відкриття і з’ясувала, як найщільніше розмістити точки в 8 та 24-вимірному просторах.

У фізичному світі це може бути «нескінченний» набір електронів, що відштовхуються один від іншого, щоб встановити конфігурацію найменшої густини.

У тривимірному просторі найкращою для розуміння є «піраміда апельсинів» (так можна складати кульку для гольфу). Подібну «піраміду» можна створити для будь-якого вищого виміру, але зі збільшенням виміру, зростають проміжки між сферами.

thumbnail

Марині вдалося найефективніше розмістити точки в 8 та 24 вимірах так, щоб вільного місця залишилося найменше. У рівнях стає достатньо місця, щоб нові сфери розміщувалися в проміжках.

«Я дуже вражена. Це на рівні великих проривів математики 19-го століття», – прокоментувала відкриття математикиня Нью-Йоркського університету Сильвія Серфатій.

Задача про найщільніше пакування куль тісно пов’язана з теорією кодування та передачі інформації. Відкриття українки та команди має практичне значення. За словами Марини В’язовської, упаковки сфер у багатовимірних просторах використовуються для поліпшення передачі сигналу.

Математики не могли вирішити питання розміщення сфер у тривимірному просторі з 1611 року. Тоді Йоханнес Кеплер припустив, що найлегший спосіб розташувати точки – це піраміда. Водночас тільки в 1998 році Томас Хейлз із Піттсбурзького університету довів припущення Кеплера.

Хто така Марина В’язовська

Науковиця працює в Швейцарському федеральному технологічному університеті. У 2016 році вона отримала одну з найпрестижніших математичних нагород світу – «Премію Салема».

Також Марина В’язовська закінчила Київський природничо-науковий ліцеї № 145 та механіко-математичний факультет КНУ ім. Т. Шевченка.


Опубліковано : 16.05.2019 18:14

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман