новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Експеримент: перемогти Facebook-залежність і повернутися назад

Повідомляє studway.com.ua 24.09.2018 16:17

Експеримент: перемогти Facebook-залежність і повернутися назад

Фото з мережі Інтернет

Королівська спілка громадського здоров’я Великої Британії закликала всіх відмовитися від соцмереж на весь перший місяць осені з наступними аргументами: це допоможе психічному здоров’ю, усуне стрес, роздратування й напруження. Я вирішила спробувати ще раніше: прожила тиждень без постійних сповіщень і віртуальних друзів, зробивши паузу в користуванні Facebook і месенджерами.

Я наважилася на експеримент із двох причин: захотіла зрозуміти, наскільки ж мене затягнув «віртуальний світ», і втомилася постійно ходити з очима в телефоні. Коли я повернулася до соцмереж, стало краще: я навчилася використовувати їх лише тоді, коли це дійсно потрібно.

Розповідаємо про безкровні шляхи покращення стосунків з Facebook і його друзями: так, жити можна й без годин читання чужих коментарів і медитації на стрічку новин.

Зрозумій навіщо

Зникнути з «віртуальної реальності» було не так уже й просто, адже це мій улюблений спосіб комунікації зі світом. Вирішила проаналізувати, для чого ж використовую кожну з мереж і чи дійсно там так багато важливого, що я без цього просто не можу жити.

Виявилося, що Viber і WhatsApp я відкриваю значно рідше, ніж здавалося. Viber – лише для обміну фото й відео з рідними, з якими говоримо по телефону, а про важливе чи душевне – лише наживо. У WhatsApp листувалася з трьома друзями-іноземцями приблизно двічі на тиждень. Складніше було з Facebook і Messenger: маю там близько тисячі френдів, під тридцять діалогів щодня. Утім, я все ж наважилася написати публічне повідомлення, що буду «безфейсбучна» протягом тижня.

«Вересень без соціальних мереж»

Друзі підтримали лайками, які я побачила вже після повернення. Двоє найближчих того самого дня зателефонували, щоб розказати про свої справи. Це було схоже на повернення до п’ятого класу, коли ми ще не знали про войси й відеоповідомлення.

Справжньою проблемою став Telegram: там є чимала добірка каналів, які я читаю. Переконала сама себе, що не зможу жити, коли пропущу якусь неймовірну знижку від Ryanair чи Wizz Air. Тому Telegram вирішила залишити.

Розуміння причин користування соцмережами дозволить оптимізувати їх використання. Спробуй перенести всі до одного месенджера, а читати свіжі новини можна прямо з головної сторінки улюбленого сайту.

 

Залиш альтернативу для зв’язку

Відключитися від усіх соцмереж без попередження у наш час рівносильно зникненню безвісти, тож вирішила залишити для комунікації електронну скриньку, мобільний телефон і Telegram.

За два дні життя без Facebook з’явилося більше часу для себе. Я дочитала книгу, почала шукати в інтернеті те, на що ніколи не знаходилося хвилини: була зайнята переглядом фото із чужих відпусток.

Досить швидко засумувала за стрічкою новин: там було зручно шукати цікаву інформацію. Заміну намагалася знайти в Telegram, проте було не дуже: там я читаю про подорожі, лайфхаки, позитивні історії, а не про політичні й суспільні події.

«Вересень без соціальних мереж»Третього дня таки довелось відновитися: близький друг зламав ключицю, і потрібно було якнайшвидше зібрати кошти на дорогу операцію та реабілітацію. Треба було писати пост, і це могла зробити лише я, бо в нас із ним найбільше спільних друзів. За добу вдалося зібрати значно більшу суму, ніж сподівалися. Цей випадок навчив мене, що Facebook, як і інші мережі, є не лише платформою для комунікації та зустрічі тих, кого роз’єднують тисячі кілометрів, а й крутим інструментом для фандрейзингу чи продажів.

Шкідливим є не сам Facebook, а те, як ми його використовуємо.

Я не думаю, що соцмережі є проявом абсолютного зла, однак відмовитися від них на тиждень задля перевірки ваших стосунків усе ж варто. Якщо онлайн-прокрастинація тобі дійсно заважає, раджу скористатися цими порадами:

  • Спробуй прожити без улюблених соцмереж хоча б 24 години.
  • Замість того, щоб постійно гортати стрічку, візьми до рук книгу, яку давно хотів(-ла) прочитати, переглянь фільм, погуляй з друзями. Не шукай Wi-Fi.
  • Читай найцікавіші статті й новини на нашому Telegram-каналі: так буде простіше відмовитися від Facebook.

Не понеділком єдиним

Чому б не розпочати із суботи, наприклад? Ми постійно чекаємо на той самий понеділок, п’ятницю, перший місяць літа, Новий рік і день народження, створюючи звичку відкладеного життя, привчаючи себе постійно очікувати кращих обставин.

Спробуй уже сьогодні!


Опубліковано : 24.09.2018 16:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман