новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Куди українцям краще поїхати на заробітки

Повідомляє news.finance.ua 17.01.2019 18:17

Куди українцям краще поїхати на заробітки

Фото з мережі Інтернет

Що б не говорили у владі про зростання рівня життя в Україні, мільйони наших співгромадян продовжують їздити за кордон на заробітки, щоб прогодувати себе і сім’ю. При цьому мало не щоразу мучаться вибором — де можна при мінімумі ризику більше заробити. UBR.ua розібрався в умовах працевлаштування і зібрав найцікавіші варіанти.

Росія

Традиційно найбільше української робочої сили сконцентровано в Росії. За офіційними даними РФ, в їхній країні трудиться 3 млн наших заробітчан – це більше, ніж у будь-якій іншій країні. Нашим людям там простіше, оскільки відсутній Мовний бар’єр, в побуті немає проблем з місцевими громадянами. Спеціальних документів, крім паспорта, не потрібно.

Тим, хто влаштується працювати в нафтогазовій сфері на півночі, може світити і зарплата понад 1000 євро, але в середньому українцям варто рівнятися на ті цифри, які дає російський Держстат: середня зарплата в РФ становить 550 євро.

Є, однак, і багато ризиків: практикується неофіційне працевлаштування, відсутнє страхування при нещасних випадках. Найголовніша ж проблема: в Росії не дотримуються права навіть російських громадян, тому розраховувати на поступки українським підданим тим більше не варто. При цьому експерти зазначають, що офіційна статистика вже не відповідає реаліям, а 3 млн українських заробітчан просто «намальовані» російським Держстатом в рамках інформаційної війни проти України.

“75% заробітчан в Росії працюють у сфері будівництва та ремонту. Спад інтересу до Росії відбувається щороку, і одним з підтверджень є дані Нацбанку: за другий квартал сумарно кількість грошей, яка зайшла від трудових мігрантів з РФ, склала $346 млн, а за цей же період від країн Європейського Союзу — $1,7 млрд. Це непорівнянні суми. Мінімальна зарплата в Росії – $162, в Україні – $150, в Польщі- $580. Очевидно, що до Росії інтерес у порівнянні з конкурентами падає”, – навів цифри UBR.ua президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Польща

Другий найбільший роботодавець для наших людей — це Польща, де на піках сезонних робіт кількість трудових мігрантів з України сягає 2 млн осіб. Вони задіяні на транспорті, в будівництві, сільському господарстві, сфері послуг. Влада регулярно спрощує правила надання робочої візи, а бізнес відкриває нові вакансії.

З плюсів працевлаштування в Польщі виділяють легко здоланний мовний бар’єр, при тому, що багато поляків самі володіють російською або українською мовою. А також простоту працевлаштування — достатньо біометричного паспорта, робоча віза безкоштовна, потрібна лише сплата збору візового центру в 30 євро.

Середня заробітна плата в Польщі вже перевищила 1100 євро, діапазон окладів перебуває в рамках 800-1200 євро. Влаштуватися нескладно: купа рекрутингових агентств працюють в Україні і оформляють документи на роботу. При цьому експерти настійно рекомендують влаштовуватися туди легально.

«У Польщі стало набагато простіше працевлаштуватися офіційно. Місцевим роботодавцям самим не потрібні проблеми з Мінпраці. В Україні є достатня кількість рекрутингових компаній, які представляють польських роботодавців. Для претендентів всі послуги повністю безкоштовні. Звичайно, якщо вони працюють через наших партнерів, то доведеться доплатити посереднику. Наші люди чомусь впевнені, що, якщо з них гроші за працевлаштування зняли, то і ставитимуться відповідальніше, що далеко не факт», — зазначила у розмові з UBR.ua HR-експерт порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна.

Спокус і провокацій вистачає. Заробітчанам часто пропонують влаштуватися не за трудовим договором, а за угодою, або зовсім неофіційно, що є порушенням їхніх прав. При цьому у разі, якщо до польського роботодавця нагряне перевірка, можна постраждати — і зарплату втратити, і бути висланими з країни.

«Українці в таких ситуаціях можуть бути зовсім не захищені. Коли ми заходили в Польщу в 2016 році, то думали, що зайшли в Європу, але виявилося, що порядки, майже як в Україні, навіть корупція є, місцями ще гірше. Був навіть скандал, коли міністр захотів взяти відкат з найбільших банків. Але найгірше — серед поляків відчувається зверхність по відношенню до українців навіть на побутовому рівні», — запевнив UBR.ua керівник профспілки українських робітників у Польщі «Трудова солідарність» Віталій Махинько.

Прибалтика

У трьох країнах Балтії — Литві, Латвії, Естонії — середня заробітна плата становить 1050 євро, а діапазон заробітків близький до польського — в середньому 800-1000 євро. Якщо в Польщі цікавляться представниками робочих спеціальностей, то в Прибалтиці набирають інших фахівців – айтішників, техніків, водіїв, лікарів, менеджерів, вчителів вузів, будівельників. Плюсом є те, що часто українцям не потрібні знання місцевих мов, а місцеві жителі добре володіють російською мовою. При цьому наших людей сприймають доброзичливо. Хоча бувають різні нюанси.

«За місцем у спеціальних органах можна оформити всі необхідні документи: дозвіл на роботу, посвідку на проживання на підставі цього дозволу. Раніше в Прибалтиці українців кидали менше, але зараз пішли скарги на роботодавців. Можливо, це сезонно і ситуація виправиться», — припускає Віталій Махинько.

Чехія

На 2019 рік Чехія вдвічі збільшує квоту для трудових мігрантів — до 40 тисяч вакансій. Заробітчани з досвідом роботи в Польщі намагаються оформитися в цій країні, щойно знаходять більш вигідну вакансію. Середня зарплата в Чехії — 1200 євро. Але контроль більш жорсткий.

«Документи на роботу в Чехії можна оформити через агентства в Україні, але їх оформлення дещо складніше. Місцеве Мінпраці затягує іноді цей процес, тому терміни зсуваються. Якщо ж віза на збирання яблук, оформлена в результаті в листопаді, то агентства можуть запропонувати іншу роботу різноробочим, комірником, касиром і т. д, тобто марно час точно не втратить і заробить», — пояснила UBR.ua Тетяна Пашкіна.

Італія

Колись улюблена країна українських заробітчан зараз не в тренді. Там майже неможливо влаштуватися офіційно через жорстку міграційну політику. Однак цілком можна попрацювати нелегально, приїхавши за безвізом, доглядаючи за хворими або людьми похилого віку.

«В Італії зараз працюють до 1 млн українців, з яких лише близько 200 тис. — легально. Однак їздять на свій страх і ризик — часто навіть передають свою сезонну роботу іншим українцям, а потім повертаються. В Італії зараз неможливо отримати посвідку на проживання та робочі візи. Ті ж українці, які працюють легально, були “амністовані” італійським урядом у попередні роки”, – розповів UBR.ua Віталій Махинько.

Зарплати в Італії, однак, невеликі і цілком порівнянні з тими, які можна отримати в Польщі — від 1000 євро. Однак тепле море і південне сонце продовжують приваблювати в цю країну наших людей.

Німеччина і Скандинавія

У 2019 році Німеччина готується ухвалити закони, які відкриють для мігрантів не з країн Євросоюзу дорогу в цю країну. Це дуже ласий шматочок для наших заробітчан, адже зарплати тут варіюються в рамках 2700-3300 євро. Щоправда, нові правила запрацюють тільки з 2020 року. Німці, так само, як і прибалти, чекають кваліфікованих робітників і ставляться до українців вельми шанобливо. Проблеми ж виникають тільки тоді, коли наші люди намагаються працювати в Німеччині за польськими робочими візами.

«Категорично не можна працювати в Німеччині на підставі польської робочої візи. Те саме стосується роботи в Чехії, Прибалтиці і практично всіх країнах Старої Європи. Що стосується країн Скандинавії, то потрапити туди просто нереально — тільки розгляд заявки на працевлаштування на роботу, наприклад, у Норвегії обходиться приблизно в 500 євро», — резюмував Василь Воскобойник.

Олексій Ярмоленко


Опубліковано : 17.01.2019 18:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман