новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

На Тернопіллі священик чи не єдиний в Україні проводить Службу Божу мовою жестів

Повідомляє ternopoliany.te.ua 18.01.2019 19:17

На Тернопіллі священик чи не єдиний в Україні проводить Службу Божу мовою жестів

Фото з мережі Інтернет

Ось вже 13 років тернопільський отець Ігор Шкодзінський править службу Божу мовою жестів. Він — капелан для людей з вадами мови і слуху Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. У період різдвяних свят він не лише відправляє літургії, але й колядує разом із прихожанами… теж в особливий спосіб — він співає і жестами перекладає суть коляди.

Сам священик зізнається, що ще не досконало володіє мовою жестів, але як тільки знаходиться вільний час — самотужки оволодіває новими знаннями.

— Добре, що в жестовій мові є так званий дактиль. Тобто, кожна буква має свій жест. Якщо  не знаю якогось слова, я показую його дактилем, тобто по буквах, – каже о. Ігор. – Якщо не всі розуміють це слово, бо не всі знають значення усіх слів, тоді я шукаю синоніми. А якщо знають це слово, показують мені, якому жесту воно відповідає і так я сам його запам’ятовую.

А вивчати мову жестів отець Ігор почав, коли його донька Настя пішла у дитсадок. Дівчині вже 19 років і з дитинства у неї були вади слуху. По слову, а згодом по фразі разом із донечкою священик почав відкривати для себе мову світу тишини.

Сьогодні отець Ігор Шкодзінський готує до святого причастя дітей у двох закладах – Тернопільській спеціалізованій школі-інтернаті для дітей зі зниженим слухом та у Теребовлянському навчально-реабілітаційному центрі. Окрім цього у церкві Матері Божої неустанної помочі у Тернополі він щонеділі о 13 год проводить богослужіння мовою жестів. І загалом виконує всі функції священика для людей із вадами слуху – проводить похорони, вінчання, хрещення, сповідає. Усе це – мовою жестів. При цьому усе це відбувається за всіма канонами.

Він – чи не єдиний в Україні, хто проводить літургії мовою жестів. Для нашої країни така практика наразі є рідкістю. Сам отець розповідає, що чув про проведення таких богослужінь лише у Львові та Івано-Франківську. У своїй роботі він вбачає скоріше волонтерську місію.

— Загалом це – волонтерська справа. Мене до цього спонукала особиста проблема. Якби у мене дитина чула, то я б напевно таким не зацікавився, – зізнається священик. – Але зараз ця робота дає духовне збагачення та відчуття потрібності.

За матеріалами УНІАН


Опубліковано : 18.01.2019 19:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман