новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Найцікавіші книжки травня 2019

Повідомляє studway.com.ua 31.05.2019 17:17

Найцікавіші книжки травня 2019

Фото з мережі Інтернет

Ці новинки можна вже роздобути опісля в книгарнях. Тож шукай!

Річард Флорида «Криза урбанізму. Чому міста роблять нас нещасними»

Читав(-ла) «Homo creativus. Як новий клас завойовує світ»? Перед тобою нова робота Річарда Флориди, економіста й соціолога. Тепер у фокусі його досліджень міста. На думку автора, нинішній тип урбанізації спричиняє кризу, ефект якої поширюється на всі світові економіки. Наразі все в містах створюється під заможних та успішних: хаби, коворкінги й хайтек-інновації поглинають парки, магазини та кав’ярні. Що в результаті? Розбудова міст і міських районів, підвищення орендної плати й концентрація багатства. Чому це погано і що з цим робити?

Ґрір Гендрікс, Сара Пекканен «Дружина між нами»

Одна з найкращих книжок року за версією Amazon.com, The Wall Street Journal, Glamour Magazine і Real Simple. Перебіг подій у романі заплутує і шокує, за тональністю та складністю сюжету він схожий на «Загублену». Історія така: він знайшов кращу й молодшу, а екс-дружина пиячить і шкодує. Спочатку вирішиш, що йдеться про ревниву й вічно п’яну колишню. Гадатимеш, що вона одержима своєю заміною. Припустиш, що бачиш всі лінії між кутами трикутника. Але придивись уважніше! Книжка змінить твоє уявлення про шлюб і стосунки.

Тетяна Трофименко «Окололітературне. Усе, що ви хотіли знати про сучасну українську літературу»

Ні, це не збірка рецензій у традиційному розумінні. Радше анатомічний атлас сучукрліту. З основними гравцями, їхніми творами, реакціями читачів і критиків, важливими візуалізованими літературознавчими поняттями. Ще й у фірмовому саркастично-іронічному стилі. Літпроцес останніх десяти років постає не «холодним» літературознавством, а справжнім живим організмом, за яким цікаво спостерігати.

Ганс Рослінґ, Анна Рослінґ-Рьонлюнд, Уля Рослінґ «Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо»

Навколо нас багато інформації, і часто недобросовісним ЗМІ й політикам вигідно подавати її в негативному руслі. Складається враження, що все погано: ледь не половина світу голодує, купа людей живе в бідності, про вакцинацію взагалі краще не згадувати, безліч конфліктів і терактів… Стоп! Вдихнули-видихнули. Це, м’яко кажучи, не зовсім правда. Така картина складається через певні патерни нашого мозку: ірраціональне мислення й драматичні інстинкти, які примушують людей згущувати фарби.

«Пігулка» від авторів – це ніби призма, завдяки якій ти побачиш помилки сприйняття, отримаєш інструменти, щоб розпізнати невиправдані узагальнення, вгамувати безглузді страхи й навчитись сприймати життя на підставі фактів. Тож знайди час, щоб відкласти новинні сайти, вийти з Facebook і почитати книжку, яка допоможе правильно фільтрувати й осягати інформацію (від якої ми, звісно, нікуди не дінемось).

Алекс Майклідіс «Мовчазна пацієнтка»

Хочеш відволіктися від буденності? Алекс Майклідіс приготував інтригуючу психологічну історію. Життя Алісії Беренсон ідеальне (принаймні так здається). Успішна художниця і щаслива дружина, що мешкає у великому будинку в найкращому районі Лондона, одного вечора чинить дещо жахливе й нелогічне. Це перетворить її на загадку для суспільства, за якою полюватимуть ЗМІ. Психотерапевт Тео Фабер упевнений, що зможе дізнатися причини злочину й допомогти Алісії одужати. Та чи захоче лікар почути правду, якщо вона заговорить?

«Ukraїner. Країна зсередини»

Багато хто слідкував за експедицією Ukraїner ще від її початку 2016 року. Ця книжка є збіркою фото та історій з першого етапу експедиції (2016 – 2018) з усіх регіонів: від Слобожанщини до Поділля, від Волині до Таврії. Її обов’язково варто прочитати, щоб зануритися в культуру, природу й звичаї нашої різноманітної та надзвичайної країни.

book

Джессі Бертон «Мініатюрист»

Любителі історичних романів оцінять цю новинку. Вона здобула визнання в усьому світі, і недарма: тут є інтриги й таємниці, карколомні повороти сюжету, вірність і зрада. Все, щоб не сумувати вечорами! Амстердам, XVII століття. Юна провінціалка Нелла Ортман приїжджає в новий будинок свого заможного чоловіка. Мешканці налаштовані непривітно. Згодом дівчина отримує незвичний подарунок – досконалу мініатюрну модель будинку з копіями мешканців. Нелла починає розуміти, що з міні-будинком не все так просто: жителі наражаються на небезпеку й лише одна людина бачить, що з ними станеться. BBC зняли за романом серіал, тож радимо порівняти його з екранною версією.

Волтер Айзексон «Ейнштейн. Життя і всесвіт генія»

«Що ми бачитимемо, якщо летітимемо поряд із променем світла?» Вже з цього питання шістнадцятирічного хлопчика можна зробити висновок, що на нього чекає незвичайне життя. Саме з цього етапу починається розповідь Волтера Айзексона. Життя Ейнштейна нагадує гостросюжетний роман. Він був одним із тих, хто змінив уявлення про речі. Фотоелементи й лазери, атомна енергія та оптоволокно, польоти в космос і напівпровідники – в основі всіх цих речей лежать теорії Ейнштейна. Айзексон написав одну з найповніших біографій науковця.

Ґебріел Теллент «Моя найдорожча»

Роман для повнолітніх читачів. Про нього сам Стівен Кінґ висловився дуже влучно та красномовно: «Слово “шедевр” здешевили частотою вживання, тож я скажу так: “Моя найдорожча” лише одна». Емоційно напружений, хвилюючий, драматичний роман, де головна героїня несамовито бореться за свободу. У свої чотирнадцять Джулія досконало володіє навичками виживання, вміє стріляти й полювати. Проте в соціумі вона поводиться, наче дикунка, погано вчиться і зневажає саму себе. Увесь її світ – це батько, який одержимий дочкою і тримає її в психічному полоні. Дівчинка вважає своє життя нормою, поки не зустрічає хлопця, який відкриває для неї зовсім інший світ. Ставши перед вибором, Джулія обирає незалежність від батька. Та кожен вибір має свою ціну.

Френсіс Фукуяма «Витоки політичного порядку. Від прадавніх часів до Французької революції»

Френсіс Фукуяма – частий гість в Україні. Він визнаний інтелектуал сучасності, автор відомого «Кінця історії». Його компетенція – політологія та політична економіка. Нова книжка розкладає по поличках інформацію про політичні устрої та процеси в країнах світу. На думку Фукуями, кожній розвиненій державі властиві три компоненти: ієрархічна структура влади, підзвітний уряд і верховенство права. Гармонійне поєднання цих трьох властивостей, а також мінімальний рівень пов’язаності політичних еліт, дають країні змогу повноцінно розвиватися в демократичному напрямку. Але чому не всім державам вдається подолати цей шлях? Як країни долають трансформаційний період? Чому деякі держави застрягають в авторитаризмі? Які історичні передумови для такої ситуації?

Вахтанг Кіпіані «Справа Василя Стуса»

Василь Стус не зміг побувати на презентації жодної зі своїх книжок: в Україні його не друкували. Збірки віршів ходили по руках у самвидаві, публікували їх лише за кордоном. Участь у русі незгідних з русифікаторською й антиукраїнською політикою та активна правозахисна позиція двічі приводили Стуса на лаву підсудних за звинуваченням «антирадянська агітація і пропаганда». У цій книжці зібрано документи із шеститомної кримінальної справи, яка зберігається
на полицях колишнього архіву КДБ УРСР (нині – Галузевий державний архів СБУ). Яка роль адвоката Медведчука на суді Стуса? Чи мав поет шанс здобути Нобелівську премію? Причини смерті: хворе серце, вбивство чи самогубство? Як і за що заарештували поета? Хто під час процесу намагався врятувати Василя Стуса, а хто зробив усе, щоб він назавжди зник за ґратами політичної зони на Уралі? До матеріалів додано публікації з маловідомими фактами про життя, ув’язнення та загибель одного з найвизначніших європейських поетів ХХ століття.

Катерина Щоткіна «Хроніки Томосу»

Томос про автокефалію УПЦ був топовою новиною осені 2018 року. Та що насправді означає «своя церква» для українців? Як довго наш народ ішов до того, щоб її отримати? Катерина Щоткіна – українська журналістка, яка спеціалізується на соціальній та політичній тематиці. Книжка – підсумок її багаторічних досліджень. Зараз ми маємо чудову нагоду спостерігати за тим, як у світовому православ’ї змінюється звична система відносин, як розпадаються тисячолітні союзи, а на їхньому місці утворюються нові, як змінюються усталені правила гри. Боротьба за українську незалежність – це й боротьба за незалежну церкву. І ми ще не повністю усвідомили, що отримали квиток у
майбутнє.

Олег Сенцов «Жизня»

«Жизня» – перша публікація творів Олега Сенцова українською мовою. Це збірка автобіографічних оповідань, які дають повнішу картину того, чому Сенцов допомагав українським військовим у Криму, чому відкрито говорив про розв’язану
Росією війну в Україні, чому розпочав голодування і не просив про помилування. Це важлива книжка, яка допоможе краще пізнати ситуацію з Кримом і сходом України. Кажуть, що, незважаючи на ув’язнення, Сенцов активно брав участь у її виданні. Завдяки цій книжці стане зрозуміліше, чому найвідоміший український політв’язень не здається і за що він веде боротьбу.


Опубліковано : 31.05.2019 17:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман