новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Назад за парти: 24 фільми й серіали про школу

Повідомляє studway.com.ua 08.09.2018 15:17

Назад за парти: 24 фільми й серіали про школу

Фото з мережі Інтернет

«13 причин чому», «Спілка мертвих поетів», «Хвиля» та інші фільми про життя учнів.

Коли тобі 16, перспектива повернення до школи виглядає не дуже привабливо: позаду найкраще літо життя, безсонні ночі з новими друзями й тотальна відсутність домашніх завдань. Коли тобі 26, вісім уроків щодня лякають значно менше: клієнти й дедлайни значно суворіші за найстрогішу класну керівницю. У запилених класах залишилися друзі, перші дорослі симпатії і спроби відстояти власну точку зору, навіть у дискусіях з дорослими людьми. До них хочеться повернутися.

Перше вересня – чудова дата, щоб згадати шкільні роки чи підготуватися до нового навчального року. Саме тому ми створили добірку кінострічок про труднощі й веселощі шкільного життя, підліткові проблеми й хвилювання. Усі фільми розташовані в порядку їхнього виходу на екрани.

Не забувай щоденник, кросівки на фізкультуру й зелену ручку. А ще не залучай до перегляду старших: ти ж знаєш, як мало дорослі тямлять у житті.

Фільми

«Якщо» / If (1968)

Одна з перших картин на тему насильства в школі й помсти жертв таких інцидентів. Сюжет розгортається в англійській школі, де учнів фізично карають за їхні промахи, а старшокласники знущаються з молодших. Напружений режим призводить до бунту і ще більшого насильства. Фільм став одним з найголовніших за десятиріччя і не втрачає своєї цінності й досі.

«Клуб “Сніданок”» / The Breakfast Club (1985)

Стрічку вважають класикою американського кінематографу. П’ятьох старшокласників через непослух змушують приїхати до школи у вихідний і написати есе на тему «Ким ти себе уявляєш». Кожен герой представляє одну стереотипну особистість, але в розмові школярі відкриваються одне одному, діляться проблемами й переживаннями, особистими для кожного і водночас спільними для всіх.

«Молодий Шерлок Холмс» / Young Sherlock Holmes (1985)

Якщо сучасна версія Шерлока й усі попередні екранізації детективу так чи інакше стосуються сюжету книг, то ця стрічка – майже повністю авторська кіноідея. У фільмі Холмс і Ватсон знайомляться ще школярами і розслідують першу спільну справу, не менш містичну й небезпечну, ніж у дорослому майбутньому.

«Спілка мертвих поетів» / Dead Poets Society (1989)

Фільм про вчителя, якому вдалося. Джон Кітінґ, роль якого грає той самий Робін Вільямс, викладає учням англійську мову та літературу, намагається надихнути їх на зміни і доступно пояснює складні істини. Герой також спонукає молодь відродити клуб «Спілка мертвих поетів», на честь якого й названо стрічку.

«Школа року» / The School of Rock (2003)

Той випадок, коли не вчителю доведеться виховувати неслухняних учнів, а, навпаки, дітям миритися зі своїм горе-педагогом. Який, до речі, потрапляє на роботу зовсім помилково, а потім вирішує створити зі своїх школярів-скромників справжній рок-бенд і з часом завойовує їхню увагу та прихильність.

«Клас» / Klass (2007)

Драма естонського режисера, сюжет якої базується на реальних подіях – перестрілці в американській школі «Колумбайн». Фільм складається з кількох частин, які разом демонструють тиждень із життя двох підлітків, котрі й скоїли злочин. Автори стрічки демонструють події, що передували такій реакції школярів, і показують, чим усе обернулося для кривдників і жертв.

«Перед класом» / Front of the Class (2008)

Кіно про хлопця, що мріє стати вчителем, але зазнає невдач через свою особливість – синдром Туретта (розлад центральної нервової системи, який виявляється у формі нервових, механічних і вокальних тиків, – прим. авт.). У фільмі показують і шкільні роки головного героя, і спроби влаштуватися на роботу в дорослому віці.

«Хвиля» / Die Welle (2008)

Стрічка для тих, хто цікавиться політикою, історією та психологією. Шкільний учитель сперечається зі своїми учнями й переконує їх, що встановити диктатуру реально навіть у сучасній Німеччині. В основі змальованого експерименту – операція «Третя хвиля», проведена в одній американській школі у 80-х роках. Протягом тижня учні грають у гру і поступово підкоряються всім вказівкам учителя. Однак експеримент зайшов занадто далеко.

«Субмарина» / Submarine (2010)

Фільм про «старе, як світ, і вічно нове». Головний герой Олівер має на меті закохати в себе однокласницю і врятувати шлюб своїх батьків. Він уявляє, як усі оплакуватимуть його смерть, однак у школі хлопець не є популярним. Як і центральний персонаж, стрічка доволі неординарна і точно не залишить глядачів байдужими.

«Щось не так з Кевіном» / We Need to Talk About Kevin (2011)

Психологічний трилер, що розкриває проблему стосунків батьків і дітей. Мати головного героя присвячує його вихованню все життя, але попри це в сім’ї складаються важкі й незрозумілі стосунки. П’ятнадцятирічний Кевін скоює злочин проти учнів своєї школи, а мати шукає причини цього вчинку у своїх діях.

«Переваги скромників» / The Perks of Being a Wallflower (2012)

Неймовірна екранізація роману Стівена Чбоскі, яка просто обов’язкова до перегляду! Хоча цей фільм стосується вже студентського періоду навчання, адже головні герої – першокурсники, тут чудово показано складнощі перехідного віку. Головну увагу приділяють стосункам Чарлі з однолітками, а також темам насильства, підліткового сексу, наркотиків і самогубства. До речі, книжкова версія теж просто чудова!

«Мачо і ботан» / 21 Jump Street (2012)

Якщо раптом стомишся від безкінечного самоаналізу, просто клич друзів і вмикай це кіно. Комедія про те, як двоє молодих копів отримують спецзавдання – під виглядом учнів потрапити до школи, щоб викрити місцевого наркодилера. Однак за кілька років після їхнього випуску старшокласники встигли змінитись: у моді екологічність, любов до творчості й повага до будь-яких національностей, віросповідань і гендерів. Операція ускладнюється тим, що хлопцям доведеться влитися до тусовки, аби досягти мети.

«Географ глобус пропив» / «Географ глобус пропил» (2013)

Попри те, що трейлер може тебе несильно вразити, у Росії ця екранізація роману отримала чимало нагород. Сюжет полягає в тому, що 37-річний біолог влаштовується шкільним учителем географії. Удома – проблеми з дружиною, він любить хильнути, та й нова робота не дуже-то задовольняє.

Кінокритики хвалять фільм за успішно змальований побут російського інтелігента в провінції.

«Статеве виховання» / Sex Ed (2014)

Трохи типова американська комедія про невдаху, яка все ж підійде для того, щоб відпочити ввечері з друзями. Після одного інциденту колишній викладач геометрії Едвард змушений звільнитися з крамниці й шукати нове місце роботи. Він влаштовується вчителем групи подовженого дня, де працює над сексуальною освітою підлітків. У самого Едварда не дуже великий досвід у цій справі, але він старається з усіх сил.

«Я, Ерл та дівчина, що помирає» / Me and Earl and the Dying Girl (2015)

На відміну від решти фільмів про підлітків з лейкемією, цей фільм ще й смішний та оптимістичний. Друзі Ґреґ та Ерл розважаються, знімаючи короткометражні стрічки. Одного дня мати Ґреґа розповідає йому про подругу, у якої виявили рак. Троє школярів починають проводити час разом, а згодом хлопці вирішують зняти для Рейчел фільм.

«Диво» / Wonder (2017)

Чудова драма про хлопчика, який живе із синдромом Трічера Коллінза. Авґуст майже не відрізняється від однолітків, але навчання вдома ізолює малого, тож він вирушає до звичайної школи. Особливість головного героя не може залишитися без уваги інших дітей, тому йому доведеться впоратися зі своїм страхом і реакцією оточення.

 

 

Серіали

«Беверлі-Гіллз, 90210» / Beverly Hills, 90210 (1990-2000)

Цей серіал – найпопулярніше телешоу молоді 90-х. Головні герої, близнюки Бренда й Брендон (нема часу доводити креативність їхніх батьків), переїжджають до Лос-Анджелеса. Тут вони знайомляться з представниками справжньої золотої молоді й щосили намагаються відповідати їхньому статусу.

«Диваки і навіжені» / Freaks and Geeks (1999-2000)

Американський серіал про будні молоді 80-х. Головні герої – брат і сестра, що навчаються в старшій школі вигаданого міста поблизу Детройта. Учнів цього закладу розділяють на дві категорії: фріки, що не переймаються освітою, і ботани, зосереджені на навчанні. Автори телешоу показують життя підлітків з притаманними їм проблемами й хвилюваннями.

«Скінс» / Skins (2007-2013)

Протягом шести сезонів глядачі спостерігають за життям британських підлітків з Бристоля. Шестисерійний сьомий сезон показує життя улюбленців публіки в дорослому віці. Герої серіалу п’ють, вживають наркотики, закохуються, зустрічаються, сваряться з однолітками, вчителями й батьками, помирають і переживають втрати, стикаються з проблемами в школі та сім’ї, і це далеко не весь перелік. Цікаво, що актори серіалу були підлітками і в реальному житті, тож кожні два сезони «покоління» змінювались.

«Гімнастки» / Make It or Break It (2009-2012)

Головні героїні серіалу – старшокласниці, що присвятили своє життя гімнастиці. Вони проживають у містечку Боулдер, де розміщена найвідоміша тренувальна база країни. Мета дівчат – потрапити на Олімпійські ігри в Лондоні. Для цього вони дуже рішуче налаштовуються і не миряться з жодними конкурентами.

«Школа» / «Школа» (2010)

Від кадрів цього серіалу може піти кров з очей, але свого часу він спричинив фурор серед глядачів. Тут чітко показані популярні тоді в Росії, а також в Україні, молодіжні субкультури, підліткові проблеми і невмілі спроби з ними впоратися.

«Деґрассі: Новий клас» / Degrassi: Next Class (2016-2017)

Цей серіал – найсвіжіше продовження циклу канадських молодіжних серіалів, які знімають ще з 1979 року. Головні герої мешкають на одній вулиці, хтось відвідує школу, а хтось – уже коледж. Однак усі персонажі так чи інакше мають зв’язок одне з одним і розділяють типові для свого віку труднощі.

«13 причин чому» / 13 Reasons Why (2017-…)

Драматичний серіал про самогубство старшокласниці та її одкровення щодо причин цього вчинку. Друг Ганни отримує після смерті дівчини коробку з касетами, на яких вона ділиться правдою про своїх однокласників, які довели її до суїциду. Клею доведеться з’ясувати все і розібратися в цьому трагічному випадку.

«Рівердейл» / Riverdale (2017-…)

Американська підліткова драма, знята на основі коміксів «Арчі». Головні герої – старшокласники, які хочуть розгадати моторошні таємниці міста. Наразі знято лише два сезони телешоу, однак уже в жовтні глядачі зможуть переглянути серії третього.

Як завжди, просимо залишити відгук про добірку в коментарях. Приємного перегляду!


Опубліковано : 08.09.2018 15:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман