новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Назвали лауреатів Шнобелівської премії 2018

Повідомляє studway.com.ua 16.09.2018 15:17

Назвали лауреатів Шнобелівської премії 2018

Фото з мережі Інтернет

У Гарвардському університеті пройшла 28-ма щорічна церемонія нагородження сумнівних наукових досягнень. Шнобелівську премію отримали десятеро лауреатів, чиї дослідження «спершу змушують людей сміятися, а потім задуматися».

Нагороду в галузі медицини вибороли вчені зі США. Вони довели, що кататися на американських гірках не лише весело, а й корисно: це допомагає позбутися каменів у нирках. Людям, які страждають від цієї проблеми, варто час від часу відвідувати парки атракціонів, переконують дослідники.

Група науковців з Австралії, Великої Британії та Сальвадора відзначилися в царині літератури. Тепер теза про те, що більшість користувачів не читають інструкцію до товарів, отримала наукове підтвердження.

Не обділили увагою й тему харчування. Британський дослідник отримав премію за висновок, що канібалізм є ефективнішим за інші м’ясні дієти. Виявляється, людське м’ясо є менш калорійним.

Дивакуватим, а може й корисним для медичної освіти стало відкриття японця Акіри Хоріучі, який винайшов спосіб робити колоноскопію (малоприємне обстеження прямої кишки за допомогою зонда) самостійно.

Людська слина може стати аналогом мийних засобів, переконані португальські вчені. За відповідне дослідження їх нагородили премією в області хімії.

Відзнаку з біології отримала міжнародна команда вчених зі Швеції, Колумбії, Німеччини, Франції та Швейцарії. Вони довели, що муха, потрапивши у келих із вином, може покращити смак напою.

Премію з антропології вручили авторам дослідження, присвяченого поведінці тварин у зоопарку. Результати свідчать про те, що мавпи копіюють людей так само часто, як люди – мавп.

Лауреати премії в області репродуктивної медицини запропонували нестандартний спосіб використання поштових марок. Їхня методика дозволяє оцінити сексуальне здоров’я чоловіків.

Премію з економіки отримали дослідники, які провели експеримент з використанням ляльок вуду на роботі. Вони з’ясували, що встромляння голок в ляльку, схожу на начальника, допомагає працівникам знизити рівень стресу.

Шнобелівська премія миру дісталася групі науковців з Іспанії, які представили роботу «Крики та лайки на дорозі: частота, причини, ризик і покарання». Дослідження команди мало суспільно корисну мету – знизити рівень стресу на дорозі.

Кожен із переможців отримав традиційну нагороду – 10 трлн зімбабвійських доларів, які перестали випускати у 2009 році.


Опубліковано : 16.09.2018 15:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман