новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Як правильно вручати та приймати подарунки

Повідомляє ya-student.com.ua 05.11.2018 17:26

Як правильно вручати та приймати подарунки

Фото з мережі Інтернет

«Головне не подарунок, головне увага», «Дарованому коню в зуби не заглядають», «Книга – найкращий подарунок»... Вам, звичайно ж, знайомі ці фрази. На щастя, вони сприймалися більшістю з нас як аксіома, в основному – в ХХ столітті. Але ХХI століття з орієнтацією на європейський та міжнародний досвід вніс свої корективи в питання дотримання етикету вручення і приймання подарунків. Сподіваюся, ці правила сучасного етикету можуть стати вельми корисними для вас.

Прийнято вважати, що подарунки дарують одне одному не для заспокоєння своєї совісті чи тому, що так робили здавна, а тому, що подарунок є вираженням гарного ставлення до людини, символом непідробно щирих відносин між людьми. Уміння дарувати подарунки передбачає вміння любити одне одного, а знання тонкощів етикету дарування дозволяє людині залишатися завжди на висоті, навіть в нестандартних ситуаціях, на які я й хотіла б звернути вашу увагу.

Наприклад, якщо вручення дорогого подарунка є не проявом почуття близькості до вас, а символом матеріального достатку дарувальника, і форма вручення може здатися вам образливою, то в цьому випадку ви можете відмовитися від такого подарунка, як би дорого він не коштував. При цьому ви аж ніяк не порушите норми етикету, адже цінність будь-якої речі не завжди визначається лише її грошовою вартістю. Якщо ви отримали, як вам здалося, дуже дорогий подарунок, то маєте право тактовно сказати дарувальнику, що подарунок вас більше збентежив, ніж порадував, але при цьому ви в жодному разі не повинні повертати його назад. Етикетом таке допускається, щоб не образити дарувальника, тим більше, що він сам іноді зовсім так не думає про свій подарунок.

Правилами етикету також допускається можливість обговорення майбутнього подарунка з іменинником, але лише в тому випадку, якщо вас з ним пов'язує давня дружба. В іншому разі, вам краще поговорити про це з його друзями або скористатися порадами професіоналів. Не зайвим буде дотримуватися певної обережності й при даруванні подарунків гумористичного характеру. Їх можна дарувати тільки дуже близьким людям, знаючи напевно, що це їх не образить.

Сміливо можна дарувати речі, які були у вжитку, але лише тоді, якщо ними користувалися до 60-х років минулого століття і вони ще мають респектабельний вигляд. У цьому випадку річ можна вважати вінтажною, а значить – дуже модною та престижною, здатною принести задоволення істинному цінителю вінтажу. Теж ж саме можна сказати й про раритет і антикваріат, якщо ваші друзі ними захоплюються.

Якщо ваш знайомий не влаштовує спеціального святкового вечора з нагоди дня свого народження, але при цьому сам дарує який-небудь презент, вам завжди слід мати при собі подарунок, щоб не залишитися перед ним у боргу. Згідно з правилами етикету, буде добре, якщо той, хто отримав подарунок, тут же ним скористається, якщо це доречно в даній ситуації, чим, безсумнівно, порадує дарувальника. Дуже неввічливим вважається відкладати прийнятий подарунок, навіть не глянувши на нього. Ваша сором'язливість недоречна в цьому випадку абсолютно. Слід розгорнути його, показати іншим гостям і обов'язково подякувати людині, навіть якщо подарунок вам не дуже сподобався.

Повернення подарунка поштою, за правилами етикету, означає лише одне: повне припинення будь-яких відносин. Вдаватися до цього слід тільки в крайньому випадку, коли нічого іншого зробити не можна. А от надсилання подарунка поштою цілком допускається, особливо в разі неможливості прибуття дарувальника для вручення особисто. Зовсім не обов'язково, за етикетом, спеціально дякувати людині за отримані поштою письмові вітання – це можна зробити при особистій зустрічі. Однак за надіслані в якості привітання квіти обов'язково слід подякувати або письмово, або по телефону, або надіславши sms.

Незайвим буде знати і враховувати те, що деякі подарунки іноді необґрунтовано пов'язують із забобонами, наприклад: гвоздики не принесуть щастя та любові, а носові хустки викличуть сльози або сварки. Якщо ви даруєте ножі, виделки чи ножиці (навіть в манікюрному наборі), то слід спочатку злегка вколоти ними себе або ж той, кому дарують ці предмети, повинен заплатити вам за них будь-яку дрібну монету, тоді вони не принесуть йому нещастя. Очевидною прикметою сварки вважається ситуація, коли люди обмінюються одне з одним металевими предметами на пам'ять – їхні шляхи можуть розійтися назавжди. До випадкових подарунків-знахідок також слід ставитися обережно: якщо знайдете випадково ніж, не піднімайте його, інакше від нього можна і загинути.

Зрозуміло, це далеко не все, що треба знати, аби грамотно дотримуватися етикету дарування подарунків. У наступному номері я продовжу знайомити вас з іншими правилами. Ви дізнаєтеся, що можна, а що в жодному разі не слід дарувати жінкам і чоловікам, близьким друзям і просто знайомим на дні народження, весілля, ювілеї та просто так, з урахуванням зодіакального знаку людини. Можливо, ви й не замислювалися, що такі нюанси теж слід враховувати при виборі подарунків. Бажаю вам успіху в освоєнні етикету на всі випадки життя, аби ви могли відчувати себе завжди і скрізь впевненими та бажаними.


Опубліковано : 05.11.2018 17:26

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман