новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Кліматолог назвала причину погодних аномалій в Україні: трапляються кожні 30 років

Повідомляє ТерМедіа 12.06.2020 13:17

Кліматолог назвала причину погодних аномалій в Україні: трапляються кожні 30 років

Фото з мережі Інтернет

Погодні зміни в Україні пов’язані з глобальними світовими процесами.

Кліматолог пояснила погодні аномалії, які відбуваються в Україні останнім часом. Після рекордно теплої осені й такої ж зими українців збентежила нетипово холодна весна, яка на кілька тижнів зрушила прихід метеорологічного літа в Україну.

Світлана Бойченко, доктор наук, провідний співробітник Інституту геофізики НАН України розповіла, що клімат у світі змінюється циклічно, приблизно кожні 30 років. Тому фахівці роблять висновки про ті чи інші глобальні кліматичні зміни не по кожному року конкретно, а з цілого періоду. І вплив на такі зрушення надають, за словами кліматолога, вулкани, і океани.

При цьому в нинішньому відтинку часу варто очікувати різких погодних змін, пише rbc.ua.

“Ми будемо деякий час жити в “погодних гойдалках” – різкі зміни погодних умов від холодних до теплих, від вологих до сухих. Літо може бути несподівано прохолодне, затяжне, дощове”, – говорить вона.

У Всесвітній метеорологічній організації оцінюють кліматичні зміни протягом останніх 30-літніх відрізків. Виходячи з них, можна зробити висновок, що зараз проходимо “максимум потепління”.

Але до 30-40-х років ситуація знову зміниться, і на тлі загального потепління буде відбуватися спад. А до 2060-2070-х років хвиля знову піде вгору. Річ у тому, що відповідно до ряду гіпотез, ці хвилі формуються вулканічною діяльністю та океанами.

Так, коли вулкани вивергаються на висоту 20-25 кілометрів, стратосфера забруднюється газами, попелом і різними викидами. Наприклад, оксид сірки SO2 в стратосфері призводять до утворення сульфатних аерозолів, які можуть бути там до декількох років, виконуючи роль антипарникових компонентів.

Вчені помітили, що після потужних вивержень вулканів в екваторіально-тропічній зоні на планеті спостерігається похолодання. Якщо ж вулкан вивергається ближче до полюса, особливо він не впливає на глобальні зміни клімату – тільки локальна дія.

Що стосується океанів, Світлана Бойченко каже, що в їх водах “зашиті” парникові гази (вуглекислий газ, метан, закис азоту), і при підвищенні температури океан, викидаючи додатково парникові гази в атмосферу, здатний посилювати атмосферний парниковий ефект, приводячи до потепління. І навпаки, при похолоданні океан “забирає” і тримає ці гази у своїх водах. Таким чином, похолодання ще більше посилюється.


Опубліковано : 12.06.2020 13:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман