новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Зґвалтування у Настасові 13-річної дівчинки: як суд покарав її кривдника?

Повідомляє 20 хвилин 06.07.2023 18:32

Зґвалтування у Настасові 13-річної дівчинки: як суд покарав її кривдника?

Фото з мережі Інтернет

До 8 років ув’язнення засудив Тернопільський міськрайсуд юнака, якого звинуватили у зґвалтуванні малолітньої школярки.

Справа зґвалтування на березі ставу у Настасові, що сталась у 2021 році, прогриміла на всю Україну. Дівчинка з компанією подружок, нагадаємо, відпочивала на березі водойми. Там же була компанія підлітків із сусідніх сіл.5 зіркових пар, що пережили розставання
 Грати мали врятувати від людського гніву

Після наруги дівчинка тоді потрапила до реанімації. Її тоді 17-річного кривдника впіймали та оголосили підозру у зґвалтуванні. Хлопцеві суд обрав міру запобіжного заходу – перебування під вартою. Грати, казали тоді місцеві, мають врятувати його і від людського гніву…

 

За інформацією з Реєстру судових рішень, за ґратами хлопець перебував від 27 липня 2021 р. до весни 2023 року. Багато разів адвокати оскаржували міру запобіжного заходу, але суд все одно залишав обвинуваченого під вартою. Згодом йому визначили розмір застави — 700 тис. грн.. Захисники наполягали: така сума непідйомна для родини хлопця. Врешті заставу зменшили до 300 тисяч, гроші внесли на казначейський рахунок, і хлопця випустили, заборонивши спілкуватись з потерпілою і свідками та зобов’язавши виконувати покладені на нього обов’язки.  

Одразу після зґвалтування дівчинка потрапила до реанімації, тим часом Настасів буквально «гудів» – версії того, що сталось – у всіх були різними. Одні стверджували, що дівчинка сама підійшла познайомитись з хлопцями. Інші категорично заперечували, запевняючи, що дитина не могла цього зробити, бо була дуже скромною. Треті запевняли, що разом з потерпілою на березі ставка була її 15-річна подружка. І нібито вона все знімала на мобільний телефон. 

— Ви не уявляєте, наскільки в неї хороша, порядна і забезпечена сім’я – і дитина така ж, – поділилась з «20 хвилин» тоді місцева мешканка пані Оксана. – Родина надзвичайно порядна. І за дітьми догляд був таким, що ми не завжди так могли догледіти своїх дітей. 

Молимо Бога, щоб стерло весь бруд

Дитині увагу приділяли достатньо і виховували належним чином, як так сталось, що вона була ввечері на ставку – не зрозуміло, розповідала тоді староста Настасова Дарія Блищак.

– У цій сім’ї панує велика любов, і діти завжди в цій родині були максимально нею оточені. Як і увагою та піклуванням рідних. Дівчинка завжди була «маленькою маминою донечкою». Молимо Бога, щоб з пам’яті дитини стерло весь цей бруд. А негідник відповів за все, що накоїв, — говорила Дарія Блищак.

Хлопця звинуватили за ч. 4 ст. 152 Кримінального кодексу України. Йдеться про дії сексуального характеру, вчинені щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди. Санкція інкримінованої статті передбачає позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

У 2021 році кривднику було 17.

— 24 липня 2021 року, близько 19:00 год., перебуваючи на березі ставка, що розташований на околиці с. Настасів Тернопільської області, скориставшись безпорадним станом потерпілої, яка від спожитого алкоголю сп`яніла та знепритомніла, переніс останню до урвища, що розташоване неподалік вищевказаного ставка, поклав її на траву, зняв з неї спідню білизну та одяг, після чого проти волі останньої здійснив із нею статевий акт, — йдеться в матеріалах справи. 

Хлопець вину не визнав

Допитаний під час судового розгляду свою винуватість не визнав. Пригадав як подзвонив до товариша, а той сказав, що рибалить на березі ставка у Настасові. Поїхав туди на скутері. Побачив дівчат, що пили на березі алкоголь, мабуть пиво. Із однією з них він був знайомий.

А постраждалу тоді побачив вперше, і не знав, скільки їй років. Далі, згадував, як пили з хлопцями самогон. Пригощали і дівчат. Невдовзі всі пішли у воду. 

Дівчинці стало погано, і вони її забрали подалі від ставка, щоб вона не впала у воду. Стверджував, що нікуди вбік її  не переносив. Статевого акту з дівчиною у нього не було. По дорозі біля магазину в с. Настасів побачив хлопців із цього села, зупинився і з ними посидів. Через деякий час приїхав туди дядько дівчинки, почав кричати на нього, наносити удари, у відповідь хлопці почали його захищати. Йому не було відомо, хто зґвалтував дівчинку. Вдома йому повідомив тато, що приїжджали працівники поліції і його підозрюють у зґвалтуванні. Його викликали працівники поліції на допит, і він з`явився. На досудовому розслідуванні він надав неправдиві показання в замін на те, що до нього застосують запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Перед дачею показів до нього підійшов працівник поліції, і вони відійшли вбік, де він йому сказав, які потрібно надавати покази, щоб його відпустили під домашній арешт. Того, мовляв, себе й оговорив. В суді йому обрали запобіжний захід у вигляді взяття під варту, однак в нього не було змоги після судового засідання повідомити мамі та захиснику, що надав неправдиві покази і що на нього слідчі чинили тиск в замін на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Але зі  скаргами на дії працівників поліції жодного разу не звертався.

 

Попри невизнання обвинуваченим своєї вини, йдеться у матеріалах справи, ця вина повністю доведена зібраними в ході досудового розслідування та оголошеними документами матеріалів кримінального провадження. Ми не публікуватимемо всіх матеріалів справи з етичних міркувань. Вони всі викладені у Реєстрі судових рішень за посиланням

 Змінила оточення і просила суворо покарати

Дівчинку теж допитували. Вона пригадала, як з здзвонились з подружками і, прихопивши «Ром-колу», пішли на берег ставка. Там пили з хлопцями самогон, після чого їй стало погано. Вона уривками нібито втрачала пам’ять. Якоїсь миті, пригадала дівчина, вона дійшла до тями, зрозуміла, що лежить роздягнута і після цього її почали ґвалтувати. «Однак вона не знала, хто саме вчиняв вказані дії, відчувала момент, коли здійснювався статевий акт». Далі чула, як одна з подружок казала, що її потрібно одягнути, і почала кричати. Тоді їй затулили рукою лице. Коли дівчину відпустили, вона впала і попросила подзвонити мамі…

У матеріалах справи йдеться, що після всього пережитого вона змінила коло оточення людей, боялася виходити з дому, не хотіла ні з ким спілкуватися, з друзями та однокласниками почала спілкуватися через місяць, коли пішла до школи. Відвідувала психолога, покази під час досудового слідства надавала добровільно в присутності мами. І в суді вказала, що тоді, на ставку, у компанії говорила, що їй 13 років і вона вчиться у восьмому класі. На решту питань адвокатів обвинуваченого відмовилась відповідати. Лишень додала, що просить призначити кривднику суворе покарання.

 
 

Що сказав суд і чи буде апеляція?

— Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 152 КК України та призначити йому за даним кримінальними правопорушенням покарання у виді восьми років позбавлення волі, — таким був вирок Тернопільського міськрайонного суду. — Зарахувати в строк призначеного покарання термін його попереднього ув`язнення із 27 липня 2021 року по 7 березня 2023 року включно.

За цивільним позовом прокурора, хлопець має ще сплатити 2 964,78 грн, понесених закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілої. За вироком суду, з нього також стягнули моральну шкоду в розмірі 500 000 грн на користь потерпілої, а також в користь держави судові витрати в сумі 15 331,13 грн.

Апеляція на вирок може бути подана до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 діб з моменту його проголошення.

— Щодо апеляції, ми ще визначаємось, чи подаватимемо скаргу, — запевнив телефоном «20 хвилин» один з трьох адвокатів засудженого хлопця Ігор Бакалець.


Опубліковано : 06.07.2023 18:32

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман