новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Заробітчанам розповіли, як не потрапити до рук шахраїв

Повідомляє Бізнес Компаньйон 03.08.2020 14:17

Заробітчанам розповіли, як не потрапити до рук шахраїв

Фото з мережі Інтернет

На ринку праці в Польщі значно активізувалися шахрайські схеми щодо українських громадян з боку дрібних недобросовісних агентств з працевлаштування.

Тільки за 2018 рік у Польщі збанкрутувало понад 660 компаній-посередників.

При цьому, все одно на ринку залишається працювати понад 8000 агентств.

Багато з них, намагаючись вижити в умовах конкуренції і тим більше при закритих кордонах через пандемію, вдаються до афер щодо українських заробітчан.

Також значно зросла і кількість шахраїв, які називаються посередниками, однак не мають ніякого відношення до офіційних компаніям з працевлаштування.

Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal визначив 5 найбільш частих за останні три місяці шахрайські схеми щодо українців в Польщі.

Шахраї, представляючись посередниками польських фірм, без пред'явлення документів або укладення офіційних договорів, збирають гроші за проїзд через кордон і ще на території України просто зникають.

Українців наймають на території України на роботу, везуть до Польщі і там кидають без роботи і умов для проходження 14-денного обов'язкового карантину. Відразу ж з'являються «добрі» посередники, готові працевлаштувати розгублених людей, але, наприклад, за низьку оплату або у вкрай важкі умови праці.

Посередниками часто виступають водії мікроавтобусів, які обіцяють за суму в кілька сотень злотих перевезти через кордон до Польщі, де їх нібито повинен зустріти представник компанії з працевлаштування.

У кращому випадку людей довозять до кордону, де залишають її проходити самостійно без відповідних документів, що тягне за собою відмову у в'їзді.

У Польщі створюють фіктивні агентства з працевлаштування. Вони дають активну рекламу в Інтернеті про те, що компанія допомагає українцям в отриманні Освядчення (Oświadczenie - це дозвіл українським громадянам працювати в Польщі півроку).

Люди платять гроші цій фіктивній фірмі, а в результаті або представник «фірми» зникає, або Прикордонна служба Польщі ідентифікує фірму як фіктивну і не пропускає українців з такими дозволами про роботу на територію Польщі.

Компанія з працевлаштування офіційна і заявляє, що організує проходження карантину для українських громадян. Але селить людей в антисанітарні умови, фактично в бараки, без забезпечення їх їжею і засобами гігієни.

В результаті люди стають перед вибором - або порушити карантин і бути депортованими, або залишитися без продуктів харчування і голодувати.

Власник компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Євген Кириченко також позначив кілька основних ознак шахраїв на ринку праці Польщі.

«Часто аферисти пропонують повністю« безкоштовне »житло при працевлаштуванні або проживання в карантинному центрі, але потім вони знімають за це гроші з працівника», - зазначив Кириченко.

Але безкоштовного житла не існує. Кириченко пояснює, «що при виборі місця проходження карантину дуже важливий статус компанії з працевлаштування».

Також, за словами власника Gremi Personal, аферисти часто обіцяють ввезти в Польщу українських громадян обманними транзитними шляхами через інші країни ЄС, щоб уже в Польщі вони нібито не проходили карантин.

«У результаті або людей не довозять і кидають де-небудь на вокзалах в інших країнах або ігнорують карантин українців штрафують і депортують. Публічні компанії, що піклуються про свою репутацію, ніколи не допустять навіть натяку на обман очікувань людей », - пояснив Кириченко.

Щоб не стати жертвою шахрайських схем, аналітичний центр компанії Gremi Personal настійно рекомендує уважно перевіряти інформацію про компанію.

Слід особливу увагу звертати на такі критерії:

- як довго компанія працює на ринку (бажано, щоб термін склав не менше 5 років);

- наскільки розгалужену філіальну мережу має;

- наскільки компанія публічно представлена в польських і українських ЗМІ;

- як легко можна отримати інформацію про власників компанії і її структурі;

- як ця компанія представлена в соцмережах і в інтернеті, і які про неї відгуки.


Опубліковано : 03.08.2020 14:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман